Medvědice - Lipská hora - Děkovka - Podsedice

02.10.2013 18:17

Ve středu 2. října jsem si naplánoval trasu výletu na „Lipskou horu“. Přidali se ke mně Věra Kr. ze Štětí a Věra Kos. Z Litoměřic.

Ráno jsme vyjížděli z Hněvic rychlíkem v 7:35 h do Lovosic a z Lovosic jsme pokračovali autobusem do Medvědic, které leží již pod Lipskou horou. U zastávky je gotický kostel sv. Kateřiny ze 14 století. Vydali jsme se asi v 9 hodin po ČTZ směrem na Děkovku.  Turistická trasa vede po polních cestičkách až pod horu a pak ji obchází ve směru proti hodinovým ručičkám. Skoro  až když značená cesta opouští vrstevnici na Lipské hoře je odbočka nalevo do kopce. Je to sice krpál, ale jde se cik cak jako po serpentinách. Trošku obtížný vystup, stál za ty nádherné výhledy do okolí. Lipská hora má nadmořskou výšku 688,5 m. Sestup dolů byl stejnou trasou a pak již po ČTZ do Lhoty. Tam bylo občerstvení u místní kapličky. Dál jsme sice chvilku šli společně, ale pak nás opustila Věra, která mněla ještě na vrcholu hory – Líšeň, další kešku.

Pokračovali  jsme přes Děkovku do Pnětluk, ale již po neznačené cestě. Dál to bylo již jen po silnici až na Podsedickou křižovatku.

Odjížděli jsme ve 12:51 h. 

Na trase jsme našlapali 10 km.