Mařeničky skalní reliefy - Cvikov

03.07.2019 21:21

Dnešní den 3. července 2019 bylo sice po předešlých tropických dnech celkem příznivé počasí. Tak trochu mráčků, ale stále velmi hodně sluníčka.

Do Svoru nás přijelo celkem 34 turistů a jeden pejsek.

Nejdříve jsme se kousek vrátili po ČTZ a to asi 250 m ke skalní kapličce sv. Antonína. Kolem protéká Hamerský potok. Ten se nakonec spojí s potokem Svitávka. Od kaple jsme se vrátili na hlavní silnici, kde jsme zašli k reliéfu Krista a kousek dál k bývalému mlýnskému náhonu. Pak zase zpět a po ČTZ a přes obec Mařeničky jsme došli a obešli PP Rašeliniště Mařeničky.

Na nepropustném jílovém podloží se vytvořilo rašeliniště, které bylo v minulosti těženo. Území je porostlé břízou a ostřicovými loukami, v mokřadech se daří vzácným rostlinám - plazivému keříku klikvě bahenní nebo masožravé rosnatce okrouhlolisté. Východní část území pokrývají rákosiny, vhodné k hnízdění ptactva.

Za rašeliništěm jsme opustili červenou turistickou značku a odbočili vpravo po zpevňované cestě směrem ke Kunratickým rybníkům po ŽTZ.

Po této trase jsme procházeli kolem reliéfů – „Skalní reliéf Útěk do Egypta“ a „Kamenný oltář“.

Mezi Kunratickými rybníky jsme došli na cestu podél Svitávky. Někdo pokračoval dále a někdo prošel mezi rybníky a do obce jsme došli po opravované silnici. V Kunraticích u Cvikova jsme se sešli. Od Smírčího kříže jsme se vydali po ZTZ směrem vpravo ke Skalní kapli. Kousek před ni někteří vystoupali na malou vyhlídku Karlův odpočinek. Pak jsme v obci Drnovec pokračovali po ZTZ do Cvikova. Zastávka byla i v pivovaře a po ZTZ jsme došli na autobus ve Cvikově. Odjížděli jsme v 15:20 hod - někdo do České Lípy a dále do Litoměřic, a někteří autobusem přes Liběchov do Štětí.

Na trase jsme ušli asi 10 km