Malešov - Chlístovice - Malešov

20.10.2022 10:07

Text Jana Wünschová

Tak jsme si výlet znovu po půl roce zopakovali.

Jarní výlet, ještě bez probuzené přírody, jsme vyměnili za kulisy podzimní palety barev zabarveného listí na stromech i pod nimi. 

Opět jsme se vydali zkratkou z nádraží kolem bývalých a do dnešní komerční podoby upravených mlýnů, procházkou po cestách polních i lesních jsme došli ke hradu Sion. Pod hradem jsme obdivovali ohromný reliéf J. Roháče z Dubé a poté jsme vstoupili do ruin hradu. Zde malý odpočinek, prohlídka rozsáhlého objektu a následně romantickou cestou u říčky Vrchlice, kolem kostelíku sv. Ondřeje (bohužel,zajímavá hranolovitá věž v rekonstrukci) jsme došli do obce Chlístovice k replice šibenice J. Roháče z Dubé.

 Zpátky jsme došli okruhem do obce Malešov. Zde jsme měli objednanou komentovanou prohlídku tvrze, prohlédli jsme si opravené budovy místního pivovaru, rotundy a zámku, přes náměstí jsme se vydali opět tam, kde jsme začínali, na žel. nádraží.

Tři účastníci ještě stihli malou prohlídku Kutné Hory.

Po celou dobu výletu jsme měli solidní podzimní počasí a také díky Jindrovi Neradovi, který nám dopředu zakoupil jízdenky PID, jsme ´“ušetřili“ na jízdném. Trasa Štětí - Malešov a zpět je v zóně PID a tudíž platí zlevněné jízdné dle tohoto tarifu, tj. 25Kč/jedna jízda a 50Kč pro ty mladší.