Lovečkovice-Jeleč-Soběnice

20.01.2022 09:24

text a výlet vedl V.Hrubý

Sérii středečních výletů Klub českých turistů Litoměřice zahájil výpravou po úpatí dominanty Verneřického  středohoří – Sedla - z Lovečkovic do Soběnic. Oblíbenost turistických výletů potvrdilo také letos množství lidí, kteří se vydali za krásami zimní přírody. Celkem do autobusu nastoupilo 47 turistů. Výchozím bodem dnešní výpravy byla obec Lovečkovice. Obec je vzdálena cca 20 km od města Litoměřice.

 Po nezbytných úvodních formalitách jsme vyrazili po silnici z Lovečkovic k  rozcestníku „Nad Lovečkovicemi“, u kterého jsme vydali po lesních cestách směrem na Jeleč. Cestou jsme po pravé straně cesty minuli Malé Sedlo a po levé straně vodárnu a vrch Baba. Nad osadou Peklo jsme si u dvou kamenů s vytesanými kříži připomněli smrtelný úraz, který zde utrpěl při kácení stromů Josef Tausche. Tyto kameny patří mezi drobné památky, které skrývají dodnes řadu tajemství.

 Od těchto kamenů jsme pokračovali dále a zastavili jsme se na vyhlídkovém místě a zorientovali jsme v krajině. Přes rozcestník „Telefonka“ jsme dorazili do osady Jeleč.

Informace o osadě a bývalých lázní Jeleč

 Po svačině jsme se vydali po neznačených cestách pod Mlýnským vrchem okolo chráněné lípy za Soběnickou loukou. Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy. Cílem výpravy byla vesnická památková zóna Soběnice, které tvoří území s hodnotnými zachovanými venkovskými domy a zemědělskými usedlostmi a rovněž kostel svatého Petra a Pavla.

 Pod Mlýnským vrchem jsem počkal na opozdilce Jitku a Mílu a spolu s nimi jsem dorazil do Soběnic smířen s tím, že domů pojedeme až následujícím spojem. Jaké však bylo překvapení, když jsme na zastávce uviděli autobus, který nás odvezl zpět do Litoměřic.

 Podle ohlasů se první středeční výlet letošního roku vydařil a již se těšíme na další společné akce. (text+fota V. Hrubý+J. Nerad)