Líska horní - Zlatý vrch - Stříbrný vrch - Pustý zámek - Česká Kamenice

03.05.2017 20:23

Dnešní den, třetí květen, ukázal svou vlídnou tvář, a po několika deštivých dnech se udělalo krásné teplo a hlavně slunečno. Na tuto středu, na naplánovaný výlet se vydalo 28 + 10 litoměřických turistů. Vydali jsme se na výlet do České Kamenice – horní Líska, kde jsme se chystali přejít vrchol „Zlatého vrchu  - 657 m“a přes Pustý zámek do České Kamenice.

Informace : Zlatý vrch a Pustý zámek

Začátek byl poznamenán jako vždy časem, který nám připravila ČD, jako většinou to bylo zpoždění vlaku. A tak jsme v Děčíně nestihli autobus a museli jsme jet o jednu hodinu později. První skupina turistů v počtu 10, přijela dříve osobním vlakem anebo autem, tento autobus stihla a tak se na trasu vydali samostatně.

Naše skupinka v počtu 28 turistů dorazila dalším autobusem a po prudším výstupu jsme došli ke chráněné NPP – Zlatý vrch. Tam bylo focení a odpočinek se svačinou. Pokračovali jsme po špatně značené NS – Okolí Studence k Stříbrnému vrchu, který je menším sousedem Zlatého vrchu. Oba bývalé lomy a jsou chráněny pro dokonale vyvinuté sloupce olivinického alkalického čediče (kamenné varhany) s mimořádnou, až 30metrovou délkou kamenných sloupů. A to jsme již postupně klesali až za silnici spojující obec Líska a Chřibskou přes „Křížový buk“. Tam jsme po krátké době došli až k ČTZ, která nás vedla k Pustému zámku. Je to krásná vyhlídka do údolí Kamenice a také směrem k České Kamenici. Po této ČTZ jsme již došli až do Č. Kamenice, kde jsme se v restauraci sešli s první skupinou.

Ušli jsme 11 – 13 km a domů většina odjížděla vlakem v 14:47 hod přes Děčín. Někteří ještě se vydali na Zámecký vrch anebo si prošli okolí Č. Kamenice.