Kurort Rathen - Königstein - SRN

15.10.2014 18:00

Jak to již na podzim bývá zvykem, že počasí je nejen vrtkavé, ale často je deštivo. Tak i tuto středu, nás na trase výletu vedeným Janou W., čekalo od rána mlhavé a deštivé počasí.

Ráno ve středu 15. října jsme vyjeli na prohlídku pevnosti  Königstien. Mi ze Štětí a okolí jsme jeli z Hněvic rychlíkem v 7:35 hod. Většina turistů jela v pěticích na regionální jízdenku Labe-Elbe.

 

Po příjezdu do zastávky Kurort Rathen jsme se soustředili v budově zastávky, kde nám Jana podala informace k trase, a organizační záležitosti k dalším výletům. Po sečtení turistů jsme v celkovém počtu 50, vyrazily po ČTZ směr k vrcholu Rauenstein (304 m n.m. ), kde jsme přešli na ŽTZ a pokračovali k obci Thürmsdorf.( Thürmsdorf a Weißig jsou lázeňská letoviska ).Tam jsme se napojili na místně červeně značenou „MalerWeg“. Sice jsme chvíli šli po silničce bez turistického značení až na hlavní silnici do Königsteinu a tam jsme se u autobusové zastávky zase napojili na červenou. Došli jsme až pod pevnost, k parkovišti odkud odjíždí malé vláčky nahoru k pevnosti.

 

Po krátkém odpočinku jsme se vydali k pevnosti pěšky. To již začalo svítit sluníčko. U vstupu po zaplacení vstupného, které činilo pro jednu osobu 8 euro / skupina přes 15 osob 7 euro / a na kulturní pas 6 euro, jsme vyjeli výtahem nahoru na stolovou horu, kde je pevnost. Tam jsme již každý sám si procházeli pevnost. Na některých místech probíhali opravy a rekonstrukce, ale i přesto jsme zvládli většinu objektů projít za 2 hod. Z pevnosti jsou krásné výhledy do okolí a včetně povodí Labe a stolových hor.  Dolu z pevnosti jsme se vydali po skupinách asi kolem 15 hod do městečka Königstein po MTZ. Z pevnosti jsme odcházeli trasou přes tři brány. Je tam dost krkolomný sestup po kamenné dlažbě. A i tato část pevnosti je zajimavá a krásná.

Protože v den naše výletu byla v Německu stávka železničních dopravců a na trati výluka, měli jsme obavy o spojení zpět domů. Obava se nakonec vyplnila. Nakonec jsme do Bad Schandau jeli autobusem a dál již vlakem který měl kvůli výluce zpoždění. Tím nám ujeli naplánované spoje a domů jsme přijeli později. Mi do Hněvic jsme dojeli až v 19:58 hod.

Na trase jsme ušli 10 km a všem se to líbilo.

Odkaz na informace o povnosti Königstein

 

Odkaz na fotogaleri :