Krompach-Oybin-Jitrava

19.08.2016 10:55

Výjimečně ve čtvrtek jsme se vydali na výlet.  A hlavně jeli jsme do místa určení autem. Naplánoval jsem obec Krompach, kde jsou významné tisy. Tyto tisy a hlavně jeden, který má největší průměr kmenu v naší republice, je údajně starý asi 1000 let. Dohady o stáří stále trvají.

Další náš cíl byl hrad v německém městečku Kurort Oybin. Sice předem se to plánuje dobře, ale pak když nás překvapily uzavřené silnice a objížďky , byli jsme trochu časově zdrženy podle plánu. To, ale nic nezměnilo na celkovém zážitku.

Hlavně ladnost krajiny a krása chaloupek, nejenom v německé oblasti, ale i v samotném Krompachu. Navíc vše bylo umocněno atmosférou zříceniny hradu a kláštera Oybin, podpořenou hudbou v areálu hradu. Vyhlídky byly nádherné, jak do údolí Kurort Oybin, tak směrem k Žitavě.

Sice nás tlačil čas, ale  pozdní oběd v 16:00 hod,  v restauraci „Motorest Lvová“ , jsme si neodpustili. A byli jsme odměněni jak rychlou obsluhou, tak i porcemi jídla na talíři.

Pak jsme již dojeli do poslední zastávky v Jitravě a to byly „Sloní kameny“. Od benzínové stanice to je asi jeden kilometr. Někteří na těch místa již sice v minulosti byli, ale pár nás vylezlo i na vrchol krásně zaoblených a bílých skal.

Domů jsme odjížděli v pozdní odpoledních čas. Naše cesta vedla přes Jablonné v Podještědí, Mimoň a Doksy. Do Štětí jsme dorazili asi v 19:00 hod.

 

Odkaz na  :