Kolem Sedla do Úštěka

15.01.2015 10:57

středa 14. ledna 2015

Tak jako včera, nás i dnes uvítal den krásným počasím. Sice ráno po příjezdu do Úštěka, kdy jsme měli asi hodinu do odjezdu autobusu do Lovečkovic, nás po náměstí v Úštěku trochu proháněl vítr. Ten ale nebyl na škodu, protože pomohl velmi dobré viditelnosti v krajině. Autobusem nás do Lovečkovic dojelo celkem 36 turistů a dva pejskové.

V Lovečkovicích jsme se vydali po ŽTZ směrem pod Malé Sedlo – 541 m n. m. Jak jsem se již zmínil, tak výhledy k Náčkovické rozhledně a k Bukové hoře byli nádherné. Vítr, který nás doprovázel, přestal až když jsme se ponořili do nitra lesa. Chvílemi byla naše cesta terénem v lese, ale často jsme šli po vyasfaltované lesní cestě. Na malé sedlo se vydali dvě turistky a já s nimi.

Od rozcestníku Sedlo-sever jsme pokračovali v podstatě až do Úštěka po ČTZ. Mi tři z Malého sedla jsme ostatní dohonili až v Srdově . Preparátorská stanice v Srdově byla zavřená, ale stejně za cenu vstupného 75 Kč, by tam šel asi málo kdo ( kdysi bývalo vstupné dobrovolné).

Ze Srdova do Habřiny to jsme šli po státní silničce. V Habřině v oblíbené hospůdce nás již očekávala skupina těch dříve narozených turistek. Těch bylo 12 turistek a již byli v plném zaujetí při obědě.

Z Habřiny jsme se vydali dál po ČTZ spodem kolem jezera Chmelař. Procházeli jsme chatovou oblastí u jezera a pak jsme minuli vlakové nádraží a šli se ještě jednou projít po Úštěku. Mnoho turistů si nenechalo ujít návštěvu „Galerie u brány“.

Většina odjížděla vlakem v 15:11 hod. Celkem jsme ušli 10 km.