Kokořín-Staráky-Klemperka-Jestřebice

19.04.2017 21:59

Ve středu 19. dubna 2017 vedla Marta Brožová výlet do Šemanovického údolí, které jsme procházeli z Kokořína do Jestřebic. Jelo nás asi 27 turistů a z toho jen pět mužů.

Ráno jsme ze Štětí odjížděli v 9:20 hod rychlíkem do Mělníka. Většina vyjížděla z Litoměřic . Tam jsme počkali asi 1 hod a 15 min na autobus do Kokořína. Starosta obce Kokořín nás dovedl nad bývalý hrad Staráky,  kde byl situován děj Máchovích  Cikánů. V současné době je prostor této oblasti nepřístupný, protože soukromí majitel to nedovoluje.

Odkaz na informace - zámek Kokořín.

Pak jsme pokračovali po MTZ do údolí na začátek Truskaveckého dolu a pokračovali jsme po ŽTZ kolem jeskyně Klemperka a dalších jeskyní včetně „Rozbořenky“ až pod „Kostelíček“. Jedná se o skalní světničky, které jsou součástí zříceniny skalního hradu. Někdo vystoupal nahoru a někdo pokračoval dál po cyklostezce 0011 až k výstupu po místním červeném značení, do Jestřebic.

Tam nás ji čekalo občerstvení v Jestřebické restauraci. Do odjezdu autobusu zbývalo hodně času a tak každý tento čas vyplnil dle svých možností. Já jsem vyrazil se Slávkem na Jestřebické pokličky, Kalvárii pod Jestřebicemi a na Skalní bránu v lese.

Celá skupina absolvovala asi 10 km do Jestřebic a někteří to dotáhli i na 16 km.

Domů jsme odjížděli v 16:07 hod přes Mělník a pak vlakem domů.