Kokořín - Jestřebické pokličky - Mšeno

24.04.2013 22:00

Na středu 24. dubna jsem si naplánoval trasu z Kokořína přes Jestřebice a Vojtěchov do Mšena.

Sice čas startu ze Štětí byl velmi raný, ale to mi nevadilo ani Věře K. a Evě D., které se rozhodli, že na tento výlet pojedou se mnou.

Tak že ze Štětí jsme vyjížděli ze sídliště do Liběchova v 6:15 h. V Liběchově jsme mněli do odjezdu autobusu směr Kokořín dost času, a tak jsme vyrazili do Želíz pěšky. Tam sice nebyl uvedený daný autobus na zastávce v jízdním řádu, ale po mírných komplikacích, jsme do Kokořína odjeli. Je to školní autobus (to je, že sváží dětí do střediskové obce do školy). Zastavil nám na kraji obce Kokořín a od tamtud jsme se vydali po MTZ do Šemanovického dolu a od rozcestníku pak již po ŽTZ kolem jeskyní Klemperka a Rozbořenka  k útvaru jeskyně Kostelíček. Ten je sice na vrchu, nad cestou kudy jsme šli, ale byli jsme po ránu, kdy jsme šli v mírném chládku lesa, ještě v plné síle. Pak jsme se vrátili dolu a pokračovali neznačenou cestou k MTZ, a po té až do Jestřebic.

Z Jestřebic jsme se vydali, v podstatě stále po ZTZ, až do Mšena. Pod Jestřebicemi, nad obcí Vojtěchov jsme si prohlédli „Jestřebické pokličky“, které jsou málo známe. I přesto jsou velmi zajímavé. Proto že na nich lze pozorovat celý proces vzniku i zániku pokliček. Po cestě dále jsme vyhledali skalní útvar „Skalní brána“, který je asi 100 m vpravo pod J. pokličkami.

Další cesta nás vedla přes Vojtěchov – Boudecký mlýn krásnou přírodou sice trochu do kopce, až na Švédský val. Od tamtud jsme šli jen stále dolů až do Mšena. Tam jsme zašli na občerstvení do restaurace „U zlatého lva „. A pak autobusem do Mělníka a vlakem domů.

 

Celá trasa měřila 17 km. Do Štětí jsme přijeli asi v 16:27 h.

 

 

 

4.prosinec Medovina

Libčice n/Vl - Na Dole (medovina) - Kralupy n/Vl

09.12.2015 15:48
Zatím bez textu jen fotografie: