Janov-Růženka-Srbská Kamenice

28.03.2019 10:00

Text Ivan Jirásek:

Celkem 21 turistů se vypravilo dle našeho kalendáře na výlet do oblasti severního Děčínska,jehož hlavním cílem bylo shlédnout toto území z nových rozhleden. Na konečné autobusu v Janově nás nečekala Růženka,ale manželé Žákovi,čímž se náš počet navýšil na 23. 

Nejdříve jsme se vydali k nedalekému větrnému mlýnu,který nyní slouží k rekreačním účelům. Zde nás vedoucí výletu Ivan seznámil s dalším programem i možnostmi jeho zkrácení pro méně náročné turisty. Hned za obcí Janov stojí vysílač,jež zároveň slouží i jako rozhledna.Z ní jsme se pokochali pohledy na Českosaské Švýcarsko,které po ranním dešti a stoupající páře z lesů měly velmi romantický nádech. Pohodlnou lesní cestou,vedoucí částečně i podél golfového hřiště,jsme po 5 km došli k Růžence,rozhledně r.2018.I tato nevšední stavba nám nabídla další výhledy,dokonce až k Milešovce. To s povděkem kvitovali zejména účastníci sobotní akce,konající se sice za krásného jarního slunečného počasí,ale kdy silný opar,bohužel jindy pěkným výhledům,bránil. 

Několik méně zdatných turistů od rozhledny odešlo do obce Růžová na bus do Děčína,protože ty nejzajímavější cíle výletu zvládlo bez problému. Větší část turistů po občerstvení odešla po NS směrem Srbská Kamenice. Jinak pohodlné lesní cesty nám jen dvakrát znepříjemnily čerstvé polomy,které jsme však překonali. Pak už nás čekalo malebné údolí Kamenice,plné kvetoucích bledulí,skalních útvarů a vzorně udržovaných chalup. 

Protože do odjezdu busu ze zastávky Ferdinandova soutěska scházelo ještě 40 minut,podíval jsem se ještě s dvěma turisty k nedalekému muzeu opevnění,zbylá část si trasu ještě o 1,5 km prodloužila do centra Srbské Kamenice.

Bus do Děčína přijel včas,takže zbyl i čas na kávičku apod. Jsem rád,že snad všichni účastníci výletu byli nejen s počasím,ale i s jeho průběhem spokojeni a nezalekli se tzv. zaručených informací o jeho obtížnosti.