Informace VelkyChlum

03.09.2014 18:38

Rozhledna Velký Chlum, Děčín (488 m nad mořem)
GPS: 50°44'51.487"N, 14°13'41.868"E

Rozhledna Velký Chlum se nachází v Děčíně na území městské části Děčín 34 - Chlum v nadmořské výšce 507 m nad mořem na vyšším ze dvou vrcholů Chlumu – na vrcholu Velký Chlum.
Výstavba rozhledny probíhala v letech 1928 – 1929. Vybudování rozhledny si jako věc své cti vzala na bedra chlumská sekce GVBS. Na výstavbě 16 m vysoké věže se v hojném počtu účastnili obyvatelé Chlumu. Rozhledna byla vystavěna podle projektu architekta Jahnela jako 16 m vysoká věž s kruhovitým půdorysem. Pro výstavbu byl použit lomový kamen a betonové tvárnice. Rozhledna byla poprvé slavnostně otevřena dne 18. května 1930.
Nahoru to je 83 schodů celkem dohromady s 2 venkovníma schodama.

Původní rozhledna na Malém Chlumu
Stavba na Malém Chlumu se těšila velkému náporu turistů a vedení horského spolku začalo pomalu uvažovat o rozšíření objektu o opravdovou rozhlednu. Ačkoli se původně plánovalo s věží kamennou, omezené finanční prostředky nakonec dovolily pouze rozhlednu ze dřeva, vysokou 14 metrů. Ta byla slavnostně otevřena 20. listopadu 1898, a to v roce, kdy celá monarchie slavila 50 let vlády Františka Josefa I. Událost ovlivnil i skon panovníkovy choti, na jejíž paměť byla věž nazvána rozhlednou císařovny Alžběty. Životnost rozhledny však nebyla příliš dlouhá, několikrát byla vyvrácena a v roce 1915 se definitivně zřítila.

Socha sv. Marka (1817), Děčín Chlum
Sv. Marek je patronem Benátek, notářů, stavebních dělníků, zedníků, sklenářů, košíkářů, malířů na skle, písařů. Lidé se k němu modlí za dobré počasí a dobrou úrodu. Je uváděn jako zastánce proti blesku a krupobití i proti náhlé smrti.
V minulosti byla socha sv. Marka částí souboru čtyř evangelistů (Matouše, Marka, Lukáše a Jana), který stál původně na jednom místě a teprve později byl roztržen a rozdělen do několika obcí poblíž Děčína. Socha sv. Marka byla dlouhá léta umístěna na Chlumu při cestě na Staré město. V 80.letech byla stažena z Chlumu a restaurována ak. soch. M. Kodadovou a akad. arch. J. Staňkem. Spolu s dalšími sochami (sv. Floriána, sv. Matouše a sv. Jana Evangelisty) staženými z okolí Děčína byla  socha sv. Marka umíštěna v  Křížové ulici u kostela sv. Kříže v Děčíně I, kde tehdy vznikla v nově vybudované pěší zóně galerie soch světců. V Křížové ulici stála socha sv.Marka až do roku 2009.