Informace - trasa na Vrabinec

24.09.2014 20:53

Boletice
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1407. Původně samostatná obec byla kolem roku 1981 připojena k Děčínu.

Lesná (německy: Hortau)
Leží v údolí (420 m) u potoka Kamenička na západním úpatí Slavíčkova kopce.
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1543.
Venkovská usedlost čp. 15 a 26.

Zřícenina Vrabinec
Hrad postavili páni z Těchlovic, kteří ve 14. století chtěli založit panství konkurující Děčínu. Byl to asi Ješek z Těchlovic, který se pak v r. 1403 píše na Vrabíně, potom na Vrabinci.
Hrad zanikl roku 1444 za nejasných okolností. Do dnešních dob se z něj dochovaly jen menší zbytky z původních hradních zdí hradní hlásky v délce okolo 8 až 12 metrů.
Zdejší krajina je každopádně zajímavá, však místo navštívil na svých toulkách i Karel Hynek Mácha.

Dívčí skok
Na Vrabinci měl sídlit rytíř Damián (byl správcem hradu) se třemi dcerami. Damiánovi se jednoho večera nad věží zjevilo zlé znamení, uviděl hejno havranů. Posílil ihned hradní stráže, ale nedělo se nic. Až později se objevili tři rytíři (synové pána ze Střekova), jejichž pověst byla nevalná, provozovali loupežnické řemeslo. Chtěli získat za manželky Damiánovy dcery. Rytíř Damián jejich návrh odmítl, námluvy jim zatrhl, neboť nehodlal spojit svůj rod s bandou neznabohů. Střekovští loupeživí rytíři nachystali pomstu. Dostali se díky podvodu za brány hradu, všechny jeho obyvatele pobili a hrad vyplenili. Damiánovy dcery jim ale unikly, utekly tajnou chodbou. Rozzlobení „nápadníci“ začali prohledávat okolí, dívky našli nedaleko Nebočad, kde zůstaly stát nad sklaním srázem. Damiánovy dcery neměly kam utéct, než by ale padly do rukou zvrhlíků, vrhly se raději dobrovolně smrti vstříc. Skále se od těch časů říká Dívčí skok.

Těchlovice
Nejstarší jádro osady Těchlovice se vztahuje až k samému staroslovanskému začátku osidlování v 10.  nebo 11. století. Tehdy tu byla, jako na vícero jiných místech labského údolí, pravděpodobně hospodářská osada k obstarávání děčínského purkrabství, ke které se snad brzy přidaly jednotlivé menší usedlosti. Se začátkem výstavby země ve 13. nebo 14. století bylo staré osídlení proměněno ve větší , podle německo-právního způsobu=erbem vybavenou vesnici Těchlovice.

BuschmühleSchullers Gasthaus
Buschmühle  - nyní vesnička Lesní Mlýn
To byl blízký cíl mnohých boletických a tak byl, zvláště o nedělích, čilý ruch v Schullers Gasthaus  (Schullerově hostinci). Děti směly natáhnout klikou gramofon, dříve než z velké trouby zaduněly zpěvy zašlých skřítků, přehlídkové parádní pochody a jiné kusy. V zahradě stál dětský kolotoč, pro uživatele kterého byla levná nabídka k mlsání, zvláště oblíbená byla ta "plněná cukrátka". Otcové zde k pivu velebili spíše chřupavé mousanzen,  ploché, mákem obsypané chlebové pečivo ve formě placky.  Většinou byl už soumrak,  když se po skupinách se zpěvem šlo domů. Schullerovi uměli mistrně nakládat sledě; ta jejich smetanová omáčka byl daleko široko oceňovaný skvělý kulinářský požitek.