Informace trasa levínsko

04.06.2015 10:30

Levín

Starobylé horské městečko ležící 436 m n.m. nad Habřinským potokem, 6 km severozápadně od Úštěka. Levín se poprvé vyskytuje v pramenech až roku 1352, kdy je uváděn jako sídlo farnosti. O hradu není žádná zmínka, lze však vyslovit domněnku, že první opevněné sídlo v Levíně mohlo vzniknout nejdříve za prvního známého člena rodu Michalovců, Beneše Okrouhlého (1217-1222). Levínský hrad zanikl pravděpodobně za husitských válek. Uprostřed náměstí stojí pozdně barokní kostel Povýšení sv. Kříže, kruhová stavba založená r. 1788 podle návrhu T. Grubera, vyhořel roku 1791 a byl znovu postaven roku 1798. Na pravé vnitřní stěně je zazděná kamenná deska z 2. poloviny 13. století s reliéfem lva (tzv. Levínský kocour) s několika písmeny v cyrilici.
V Levíně se narodil roku 1730 Johann Josef Leitenberger, později úspěšný podnikatel v oboru barvení textilu a kartonů
Mauzoleum
Broumovský textilní velkopodnikatel Josef Schroll zakoupil roku 1871 od Lobkoviců liběšické panství. O dva roky později byl povýšen do šlechtického stavu s titulem hrabě a roku 1881 nechal postavit pro svou rodinu monumentální mausoleum na svahu výšiny nad osadou Hradec podle projektu stavitele Zettela. Kdysi se zde patrně nacházelo hradiště.
Stavba byla realizována na půdorysu řeckého kříže a na vrcholu je zakončena kopulí. Zajímavostí je to, že ve stěnách hrobky nejsou žádná okna, nýbrž pouze větrací štěrbiny. O to víc tedy vyniká honosný jižní portál, který prolamuje stěny hrobky.