Informace Špital Kuks

21.09.2017 18:08

 

Hospital Kuks
Celý areál je považován za jeden z nejkrásnějších barokních areálů v Čechách. 
V letech 1694-1724 nechal hrabě František Antonín Špork vybudovat rozsáhlý komplex světských a církevních budov, jejichž sláva přesahovala české hranice. Podnětem pro něj byl objev minerálních pramenů. Součástí byl zámek, domov pro vojenské vysloužilce se špitálem a konventem Milosrdných bratří u Nejsvětější Trojice a několik lázeňských domů. Původní však zámek byl počátkem 20. století zbourán. Z něj se dochovalo pouze přístupové schodiště. 
Na stavbě se podíleli architekt G. B. Alliprandi, stavitel P. Netolla, kameník G. B. della Torre a slavný český barokní sochař M. B. Braun, který je autorem 24 soch, znázorňující lidské ctnosti a neřesti. 
Při prohlídce areálu si prohlédnete farmaceutické muzeum, včetně barokní lékárny z 18. století. Areál obklopuje nádherná zahrada.
Lékarna
V prvním patře je ve třech místnostech instalována Lékárenská expozice, ve které je vystaveno velké množství jedinečných lékárenských předmětů z českých a moravských lékáren ze sbírek Historického muzea-Národního muzea. Lékárenské stojatky všech druhů, destilační přístroje, nádoby na theryaky, nádoby na pijavice, hmoždíře, váhy, homeopatické lékárničky a další věnovali Národnímu muzeu uvědomělí čeští lékárníci nebo pocházejí z řádových lékáren kapucínů, cisterciáků a milosrdných bratří.
Bylinková zahrada
Pravidelný půdorys, štěrkové cestičky, pečlivě střižený zimostráz, obří obelisky a celá řada soch.Je zde 12 čtverců, ve kterých je celkem 144 záhonů. Zámecká zahrada na Loiře? Kdepak, tohle je špitální bylinková zahrada v Kuksu. Velký křesťanský bojovník uprostřed zahrady. Velké množství bylinek jak do kuchyně či na léčení, tak i na okrasu anebo i bylinky jedovaté.

                                                     NS Půjdem spolu do Betléma

1. Půjdem spolu do Betléma
(začátek trasy v Kuksu)
Kdo neviděl Braunův Betlém, nemůže o sobě říci, že navštívil Kuks. Zveme vás na procházku do místa, které je už 300 let oblíbeným cílem vycházek lázeňských hostů. Z takzvaného Nového lesa se na příkaz hraběte Šporka stal park plný fontán, pousteven, kaplí a obrazů. Matyáš Braun tady vytvořil řadu monumentálních plastik, a to přímo v pískovcových skalách a balvanech mezi stromy. Vznikla tu jedinečná sochařská galerie pod širým nebem.
2. Poustevny a lomy v Kuksu
Hrabě Špork nechal v okolí Kuksu postavit několik pousteven. Najal do nich poustevníky, aby jeho hostům a účastníkům lovů nabízeli občerstvení a odpočinek na cestě do Braunova Betléma. Naprotějším břehu stála poustevna sv. Františka. Dochoval se jen reliéf, kterýu ní Matyáš Braun vytesal do skály. (Můžete jej vidět cestou z Braunova Betléma.) V nedalekém lomu sv. Klimenta se těžil kámen pro Kuks i pevnost Josefov. Dnes slouží jako přírodní galerie soch.
3. Kaple Nejsvětější Trojice
Kaple dnes stojí na půli cesty do Braunova Betléma. Dílna Matyáše Brauna ji vytvořila v roce 1720 na pokyn hraběte Šporka v místě, kde ústil most přes Labe. V té době již byly lázně
na vrcholu své slávy a hrabě se zaměřil i na velkorysou proměnu okolní krajiny. Pro potěchu lázeňských hostů vznikla řada kaplí, alejí, pousteven, altánů a fontán. Celé dílo dovršil o několik let později vznik Braunova Betléma (1725–1734).
4. Barokně komponovaná krajina
Společně s výstavbou lázní nechal hrabě Špork přetvářet i okolí Kuksu. Vznikla barokně
komponovaná krajina – promyšlený systém alejí, průseků v lesích, solitérních dřevin, pousteven, křížků a soch světců. Mnoho prvků zaniklo, nebo je pozdější zásahy do krajiny setřely. Například železniční trať přetíná původní směr již zaniklé křížové cesty z Žirče a soudobé sochy návštěvníka odvádějí pryč z cesty mezi Kuksem a Braunovým Betlémem.
5. Rozcestí v Novém lese
Hrabě Špork koupil tento les v roce 1717 od Dvora Králové nad Labem. Říká se mu Nový
les, protože tento pozemek byl poslední, který ke svému panství připojil. Do kůry okolních stromů nechával vyrýt různé biblické výjevy. Ty velmi vadily jezuitům z nedaleké Žirče. Sousedské spory s jezuity nakonec vedly až k inkvizičnímu šetření, zatčení hraběte Šporka a obsazení Kuksu vojskem.
6. Alej sedmi fontán
Nedaleko cesty v lesním porostu se dochovala okrouhlá kamenná mísa. Je to spodní
část fontány s velkým vodotryskem, která stála uprostřed zahrady vedle poustevny sv. Antonína. Od pramenů u Braunova Betléma sem vodu přivádělo potrubí. Dolů směrem k řece vedla podél cesty Alej sedmi fontán. Byla dokončena v roce 1732. Patřila k důležitým prvkům, které tvořily vybavení podél prohlídkové trasy z údolí Kuksu k sochám v Braunově Betlémě.
7. Poustevna sv. Antonína
Na malém návrší stála poustevna sv. Antonína. Bohužel se nedochovala. Její podobu ale známe ze starých obrazů. Byla to drobná stavba se dvěma zahradami – okrasnou a kuchyňskou. V zahradách byly velké fontány a vodu sem přivádělo potrubí z nedalekého Braunova Betléma. Býval odtud výhled do údolí Labe, na Krkonoše i na Kuks. V poustevně byla dřevěná socha sv. Antonína. Do ní vhazovali lázeňští hosté posměšné pamflety namí
řené proti jezuitům. Klíče od vnitřní schránky měl pouze hrabě Špork.
8. Poustevna sv. Pavla a Jákobova studna
Vpravo za vámi, přímo naproti skále s Braunovým Betlémem, stála dřevěná osmiboká stavba –poustevna sv. Pavla. Dochovalo se jen kamenné Braunovo sedátko s otevřenou knihou u jejího vchodu. Obýval ji poustevník najatý hrabětem Šporkem. Pouštěl fontány a lázeňským hostům nabízel občerstvení. Slepou cestou nalevo dojdete k Jákobově studni. Kristus v ní hasí svoji žízeň a rozmlouvá se Samaritánkou. Silný pramen vyvěrající v lese napájel studnu, ale i 8metrový vodotrysk a řadu sedmi fontán podél cesty až k Labi.
9. Braunův Betlém
Monumentální reliéf za vámi dal tomuto místu jméno. Matyáš Braun zobrazil uprostřed Narození Páně s postavami Marie, Josefa a malého Ježíška. Zleva k nim přicházejí Tři králové s bohatým průvodem a před Svatou rodinou klečí pastýři. Vchod do jeskyně kryla nebeská klenba s Andělem Gloria na vrcholu. Scénu doplňovaly další volně stojící postavy, velká kašna a další stavby. Z Braunova Betléma se dochovalo jen torzo. I tak patří k vrcholům evropského barokního umění. Barokní sochy bývaly barevné. V hlubokých záhybech Braunových soch se zbytky barev dochovaly dodnes.
10. Vidění sv. Huberta
Hrabě Špork byl vášnivý lovec. Založil lovecký Řád sv. Huberta ( jeho prestižním členem byl i císař Karel VI.), zpopularizoval v Čechách hru na lesní roh a parforsní hony se psy. V roce 1722 vyslal Matyáše Brauna, aby zde přímo do rostlé skály vytesal příběh o sv. Hubertu, patronu všech lovců. Bylo to první významné dílo, které zde Braun vytvořil. Dva roky po dokončení Hubertova reliéfu vznikla socha ležící Marie Magdaleny (1728). Proti vám stávala poutní kaple Povýšení sv. Kříže.
11. Onufrius a Jan Křtitel
Poustevník Onufrius (blíže k vám) po 60 letech osamění v poušti vidí člověka. Matyáš
Braun dokonale zachytil úlek, vnitřní neklid a napětí svalů. Dívá se směrem, ze kterého přicházeli lázeňští hosté z Kuksu. Snad jen silné poškození způsobilo, že Onufrius je více ceněn, než opodál ležící sv. Jan Křtitel s ovečkou. Přitom se jedná o jedno z největších děl Braunova umění, které si v ničem nezadá s tvorbou Michelangela. Dokončen byl mezi prvními. Už v roce 1726 jej zmiňuje komise řešící hraniční spor hraběte Šporka s jezuity.
12. Jan Garinus
Socha Juana Garina byla předmětem hraničního sporu hraběte Šporka s jezuity. Stála totiž
na jejich pozemku. Podle legendy Garinus znásilnil a zavraždil dceru barcelonského hraběte. Za trest se měl plazit po zemi jako zvíře, než mu bude odpuštěno. Matyáš Braun zachytil okamžik, kdy poustevníka vyslídili psi otce zabité dívky. Garinus je anatomicky asi nejlépe zpracovaná socha v naší zemi. Nad sochou je erb Šporků a v jeskyni sedátko s otiskem hraběcí ruky. Braunů v Betlém poznamenala těžba kamene pro stavbu pevnosti Josefov.
13. Křesťanský bojovník
Hrabě Špork vedl sousedské spory s jezuity z nedaleké Žirče. Nevynechal jedinou příležitost jim uštědřit šťouchanec. Zde stála socha velkého křesťanského bojovníka (dnes je v Kuksu). Hrozila mečem k Žirči a z oken jezuitské rezidence ji bylo dobře vidět. Na skále vpravo od vás bylo namalováno peklo – čerti měli podobu jezuitů. Teprve pod hrozbou inkvizičního šetření povolal hrabě narychlo Petra Brandla, aby přes peklo namaloval Útěk Svaté rodiny do Egypta.
14. Půjdem spolu do Betléma
(začátek trasy na parkovišti u Braunova Betléma)
Kdo neviděl Braunův Betlém, nemůže o sobě říci, že zná české baroko. Už 300 lety je oblíbeným cílem hostů z nedalekých lázní v Kuksu. Z takzvaného Nového lesa se na příkaz hraběte Šporka stal park plný fontán, pousteven, kaplí a obrazů. Matyáš Braun tady vytvořil
řadu monumentálních plastik, a to přímo v pískovcových skalách a balvanech mezi stromy. Vznikla tu jedinečná sochařská galerie pod širým nebem. Z Braunova Betléma vás naučná stezka zavede až do Kuksu.
Je zde i obchůdek s bylinkami a regionálními výrobky, a tak si můžete z Kuksu domů dovézt kromě krásných zážitků třeba bylinné směsi, čaje, sirupy, medovinu, hraběcí čokoládu a mnohé další pozornosti.1. Půjdem spolu do Betléma
(začátek trasy v Kuksu)
Kdo neviděl Braunův Betlém, nemůže o sobě říci, že navštívil Kuks. Zveme vás na procházku do místa, které je už 300 let oblíbeným cílem vycházek lázeňských hostů. Z takzvaného Nového lesa se na příkaz hraběte Šporka stal park plný fontán, pousteven, kaplí a obrazů. Matyáš Braun tady vytvořil řadu monumentálních plastik, a to přímo v pískovcových skalách a balvanech mezi stromy. Vznikla tu jedinečná sochařská galerie pod širým nebem.
 
2. Poustevny a lomy v Kuksu
Hrabě Špork nechal v okolí Kuksu postavit několik pousteven. Najal do nich poustevníky, aby jeho hostům a účastníkům lovů nabízeli občerstvení a odpočinek na cestě
do Braunova Betléma. Naprotějším břehu stála poustevna sv. Františka. Dochoval se jen reliéf, kterýu ní Matyáš Braun vytesal do skály. (Můžete jej vidět cestou z Braunova Betléma.) V nedalekém lomu sv. Klimenta se těžil kámen pro Kuks i pevnost Josefov. Dnes slouží jako přírodní galerie soch.
 
3. Kaple Nejsvětější Trojice
Kaple dnes stojí na půli cesty do Braunova Betléma. Dílna Matyáše Brauna ji vytvořila v roce 1720 na pokyn hraběte Šporka v místě, kde ústil most přes Labe. V té době již byly lázně
na vrcholu své slávy a hrabě se zaměřil i na velkorysou proměnu okolní krajiny. Pro potěchu lázeňských hostů vznikla řada kaplí, alejí, pousteven, altánů a fontán. Celé dílo dovršil o několik let později vznik Braunova Betléma (1725–1734).
 
4. Barokně komponovaná krajina
Společně s výstavbou lázní nechal hrabě Špork přetvářet i okolí Kuksu. Vznikla barokně
komponovaná krajina – promyšlený systém alejí, průseků v lesích, solitérních dřevin, pousteven, křížků a soch světců. Mnoho prvků zaniklo, nebo je pozdější zásahy do krajiny setřely. Například železniční trať přetíná původní směr již zaniklé křížové cesty z Žirče a soudobé sochy návštěvníka odvádějí pryč z cesty mezi Kuksem a Braunovým Betlémem.
 
5. Rozcestí v Novém lese
Hrabě Špork koupil tento les v roce 1717 od Dvora Králové nad Labem. Říká se mu Nový
les, protože tento pozemek byl poslední, který ke svému panství připojil. Do kůry okolních stromů nechával vyrýt různé biblické výjevy. Ty velmi vadily jezuitům z nedaleké Žirče. Sousedské spory s jezuity nakonec vedly až k inkvizičnímu šetření, zatčení hraběte Šporka a obsazení Kuksu vojskem.
 
6. Alej sedmi fontán
Nedaleko cesty v lesním porostu se dochovala okrouhlá kamenná mísa. Je to spodní
část fontány s velkým vodotryskem, která stála uprostřed zahrady vedle poustevny sv. Antonína. Od pramenů u Braunova Betléma sem vodu přivádělo potrubí. Dolů směrem k
řece vedla podél cesty Alej sedmi fontán. Byla dokončena v roce 1732. Patřila k důležitým prvkům, které tvořily vybavení podél prohlídkové trasy z údolí Kuksu k sochám v Braunově
Betlémě.
 
7. Poustevna sv. Antonína
Na malém návrší stála poustevna sv. Antonína. Bohužel se nedochovala. Její podobu ale známe ze starých obrazů. Byla to drobná stavba se dvěma zahradami – okrasnou a kuchyňskou. V zahradách byly velké fontány a vodu sem přivádělo potrubí z nedalekého Braunova Betléma. Býval odtud výhled do údolí Labe, na Krkonoše i na Kuks. V poustevně
byla dřevěná socha sv. Antonína. Do ní vhazovali lázeňští hosté posměšné pamflety namí
řené proti jezuitům. Klíče od vnitřní schránky měl pouze hrabě Špork.
 
8. Poustevna sv. Pavla a Jákobova studna
Vpravo za vámi, přímo naproti skále s Braunovým Betlémem, stála dřevěná osmiboká stavba –poustevna sv. Pavla. Dochovalo se jen kamenné Braunovo sedátko s otevřenou knihou u jejího vchodu. Obýval ji poustevník najatý hrabětem Šporkem. Pouštěl fontány a lázeňským hostům nabízel občerstvení. Slepou cestou nalevo dojdete k Jákobově studni. Kristus v ní hasí svoji žízeň a rozmlouvá se Samaritánkou. Silný pramen vyvěrající v lese napájel studnu, ale i 8metrový vodotrysk a řadu sedmi fontán podél cesty až k Labi.
 
9. Braunův Betlém
Monumentální reliéf za vámi dal tomuto místu jméno. Matyáš Braun zobrazil uprostřed Narození Páně s postavami Marie, Josefa a malého Ježíška. Zleva k nim přicházejí Tři králové s bohatým průvodem a před Svatou rodinou klečí pastýři. Vchod do jeskyně kryla nebeská klenba s Andělem Gloria na vrcholu. Scénu doplňovaly další volně stojící postavy, velká kašna a další stavby. Z Braunova Betléma se dochovalo jen torzo. I tak patří k vrcholům evropského barokního umění. Barokní sochy bývaly barevné. V hlubokých záhybech Braunových soch se zbytky barev dochovaly dodnes.
 
10. Vidění sv. Huberta
Hrabě Špork byl vášnivý lovec. Založil lovecký Řád sv. Huberta ( jeho prestižním členem byl i císař Karel VI.), zpopularizoval v Čechách hru na lesní roh a parforsní hony se psy. V roce 1722 vyslal Matyáše Brauna, aby zde přímo do rostlé skály vytesal příběh o sv. Hubertu, patronu všech lovců. Bylo to první významné dílo, které zde Braun vytvořil. Dva roky po dokončení Hubertova reliéfu vznikla socha ležící Marie Magdaleny (1728). Proti vám stávala poutní kaple Povýšení sv. Kříže.
 
11. Onufrius a Jan Křtitel
Poustevník Onufrius (blíže k vám) po 60 letech osamění v poušti vidí člověka. Matyáš
Braun dokonale zachytil úlek, vnitřní neklid a napětí svalů. Dívá se směrem, ze kterého přicházeli lázeňští hosté z Kuksu. Snad jen silné poškození způsobilo, že Onufrius je více ceněn, než opodál ležící sv. Jan Křtitel s ovečkou. Přitom se jedná o jedno z největších děl Braunova umění, které si v ničem nezadá s tvorbou Michelangela. Dokončen byl mezi prvními. Už v roce 1726 jej zmiňuje komise řešící hraniční spor hraběte Šporka s jezuity.
 
12. Jan Garinus
Socha Juana Garina byla předmětem hraničního sporu hraběte Šporka s jezuity. Stála totiž
na jejich pozemku. Podle legendy Garinus znásilnil a zavraždil dceru barcelonského hraběte. Za trest se měl plazit po zemi jako zvíře, než mu bude odpuštěno. Matyáš Braun zachytil okamžik, kdy poustevníka vyslídili psi otce zabité dívky. Garinus je anatomicky asi nejlépe zpracovaná socha v naší zemi. Nad sochou je erb Šporků a v jeskyni sedátko s otiskem hraběcí ruky. Braunů v Betlém poznamenala těžba kamene pro stavbu pevnosti Josefov.
 
13. Křesťanský bojovník
Hrabě Špork vedl sousedské spory s jezuity z nedaleké Žirče. Nevynechal jedinou příležitost jim uštědřit šťouchanec. Zde stála socha velkého křesťanského bojovníka (dnes je v Kuksu). Hrozila mečem k Žirči a z oken jezuitské rezidence ji bylo dobře vidět. Na skále vpravo od vás bylo namalováno peklo – čerti měli podobu jezuitů. Teprve pod hrozbou inkvizičního šetření povolal hrabě narychlo Petra Brandla, aby přes peklo namaloval Útěk Svaté rodiny do Egypta.
 
14. Půjdem spolu do Betléma
(začátek trasy na parkovišti u Braunova Betléma)
Kdo neviděl Braunův Betlém, nemůže o sobě říci, že zná české baroko. Už 300 lety je oblíbeným cílem hostů z nedalekých lázní v Kuksu. Z takzvaného Nového lesa se na příkaz hraběte Šporka stal park plný fontán, pousteven, kaplí a obrazů. Matyáš Braun tady vytvořil
řadu monumentálních plastik, a to přímo v pískovcových skalách a balvanech mezi stromy. Vznikla tu jedinečná sochařská galerie pod širým nebem. Z Braunova Betléma vás naučná stezka zavede až do Kuksu.
 
Hospital Kuks
Celý areál je považován za jeden z nejkrásnějších barokních areálů v Čechách. 
V letech 1694-1724 nechal hrabě František Antonín Špork vybudovat rozsáhlý komplex světských a církevních budov, jejichž sláva přesahovala české hranice. Podnětem pro něj byl objev minerálních pramenů. Součástí byl zámek, domov pro vojenské vysloužilce se špitálem a konventem Milosrdných bratří u Nejsvětější Trojice a několik lázeňských domů. Původní však zámek byl počátkem 20. století zbourán. Z něj se dochovalo pouze přístupové schodiště. 
Na stavbě se podíleli architekt G. B. Alliprandi, stavitel P. Netolla, kameník G. B. della Torre a slavný český barokní sochař M. B. Braun, který je autorem 24 soch, znázorňující lidské ctnosti a neřesti. 
Při prohlídce areálu si prohlédnete farmaceutické muzeum, včetně barokní lékárny z 18. století. Areál obklopuje nádherná zahrada.
 
Lékarna
V prvním patře je ve třech místnostech instalována Lékárenská expozice, ve které je vystaveno velké množství jedinečných lékárenských předm.ětů z českých a moravských lékáren ze sbírek Historického muzea-Národního muzea. Lékárenské stojatky všech druhů, destilační přístroje, nádoby na theryaky, nádoby na pijavice, hmoždíře, váhy, homeopatické lékárničky a další věnovali Národnímu muzeu uvědomělí čeští lékárníci nebo pocházejí z řádových lékáren kapucínů, cisterciáků a milosrdných bratří.
 
Bylinková zahrada
Pravidelný půdorys, štěrkové cestičky, pečlivě střižený zimostráz, obří obelisky a celá řada soch.Je zde 12 čtverců, ve kterých je celkem 144 záhonů. Zámecká zahrada na Loiře? Kdepak, tohle je špitální bylinková zahrada v Kuksu. Velký křesťanský bojovník uprostřed zahrady. Velké množství bylinek jak do kuchyně či na léčení, tak i na okrasu anebo i bylinky jedovaté.
Je zde i obchůdek s bylinkami a regionálními výrobky, a tak si můžete z Kuksu domů dovézt kromě krásných zážitků třeba bylinné směsi, čaje, sirupy, medovinu, hraběcí čokoládu a mnohé další pozornosti.