Informace Pustý zámek

06.11.2014 08:31

Pustý zámek
Nedaleko vsi Zakšína, doložené poprvé v roce 1402, vybíhá z výšiny Hradištsko ostroh příkrých pískovcových skal, kterému se říkalo Pustý zámek.
Hrádek ze dřeva stával na třech pískovcových skalách, přístup do něj byl po padacím mostě. Mezery mezi skalami byly využity jako hradní příkopy. Místnosti, nádrž na vodu (cisterna) i velice úzké schodiště byly vytesány do skal a jejich pozůstatky jsou dodnes znatelné.
GPS : 50°30'44.360"N, 14°29'54.920"E
Hrad se skládal ze tří částí, první nejmladší nebyla nikdy dokončena. Od druhé části ji odděluje vytesaný příkop. Ve druhé části se dochovala do skály vysekaná cisterna a pravděpodobně dřevěná věž. Vedle cisterny pak vedl přes přírodní spáru most do třetí části hradu. Na most navazovalo schodiště, které vedlo na plošinu zadního hradu. Hlaní stavbou zde byl rozměrný dřevěný lichoběžníkový objekt. Z něj se do dnešní doby dochovalo podvalí osvětlované okénkem a přístupné lomenou chodbou z východní strany.
 Ke konci 15. století získali Berkové z Dubé panství Starý Berštejn a Zakšín k němu připojili. Dřevěný hrad, který přestal sloužit jako šlechtické sídlo, propadl zkáze a zanikl.
Rač
Jedná se o poměrně dlouhý zalesněný skalní hřeben, dosahující nadmořské výšky 387 metrů. Oproti potoku Liběchovka tekoucím při jeho západní straně je o 145 metrů výše. Na jeho západním okraji se nalézá zřícenina hradu Pustý zámek, patřícího kdysi Berkům z Dubé. Hřeben není jednolitý, je zvrásněn, složen z řady skalních bloků.
V sousedství Rače se nalézá 1,5 km na východ obdobný menší skalní ostroh zvaný Panenská skála, resp. Trubadůr, jehož pískovcové věže jsou opatřeny pokličkami z železitých slepenců.

Nové Osinalice

Ve vesnici najdete soubor lidových staveb z konce 18. století ležící na okraji skalního města Kokořínska. Zastoupeny jsou jak chalupy roubené, tak hrázděné i zděné. Obec leží 320 m nad mořem a 8 km severně od Želíz. Je obklopená lesy a stržemi s pískovcovými skalami. Většina chalup je obývána rekreanty. Na zeleně značené turistické trase je za obcí Novými Osinalicemi památná lípa.