Informace o Severní trase

10.04.2016 07:56
Kaple sv. Anny - Lobendava - Anenský vrch/Annaberg
1775-7, 1857 rozšířena, na Annenském vrchu. Barokní kaple je původně centrální stavbou na půdorysu řeckého kříže s osmibokým jádrem s kupolí. Přistavěná východní část má v klenbě šest polí české placky. Vně kaple jsou lizénové rámce a segmentem ukončená okna. V západním průčelí je kamenný portál se salmovským znakem a datem 1775. Vnitřní zařízení je klasicistní z období kolem roku 1800. Milostná pozdně gotická socha sv. Anny pochází z počátku 16. Století. Podle místní tradice uviděl pý jeden lobendavský občan při své cestě Saskem děti, jak při hře táhnou na provázku dřevěnou sošku sv. Anny. Koupil ji od nich a věnoval lobendavskému kostelu. Pozdně gotická soška z počátku 16. století byla postavena nejprve na tzv. kopci sv. Jáchyma a nad ní byla postavena prostá dřevěná kaple, která byla roku 1776 nahrazena kamennou barokní kaplí, rozšířenou pak roku 1857. V trojlodní kapli se tato soška těšila velké úctě věřících, kteří sem putovali po celé léto, zejména pka v oktávu sv. Anny, kdy sem přicházelo až několik tisíc poutníků a bylo udělováno na 500 svátostí. Později počet věřících klesal, ale poutě ke sv. Anně trvaly až do polovny 20. století.
 
Křížová cesta
byla vybudována jako sedmá z celkem čtrnácti venkovních křížových cest ve Šluknovském výběžku. Doplnila poutní kapli svaté Anny, která byla postavena v letech 1775 - 1776 za podpory majitele panství Františka Václava hraběte ze Salm-Reifferscheidtu a jeho matky Karoliny z Dietrichsteinu.
Třináct výklenkových kaplí z let 1829 - 1834 tvoří tvar podkovy, v jejímž středu je kaple svaté Anny. Čtrnácté zastavení má podobu samostatně stojící kaple Božího hrobu. Poutní areál byl rozšířen roku 1840 o Getsemanskou zahradu se sochami spících apoštolů, anděla a Krista. K poslední opravě staveb došlo roku 1988 zásluhou kněze Františka Opletala. Ke zdejším zajímavostem patřil pramen zázračné vody. Pozůstatky studánky jsou mezi skupinou lip při hlavní silnici do Lipové
Socha sv. Anny
byla původně vystavena na sloupu a posléze v kapli na kopci Jáchym. Odtud se však několikrát zázračně přemístila na vrch Annaberg. Zde byla v letech 1775 – 1777 postavena barokní centrální kaple na půdorysu řeckého kříže a roku 1857 rozšířena. Hlavní oltář věnoval majitel panství František Václav, hrabě ze Salm - Reifferscheidtu a jeho matka Karolina z Dietrichsteinu. V 19. století doplnila poutní místo křížová cesta ( 1834 ), socha Ježíše Krista a apoštolů v Getsemanské zahradě a kaple Božího hrobu.
 
O poutním oktávu sv. Anny (26. července) ožíval jinak tichý Annaberg lidovou slavností obyvatel Lobendavy a okolních vsí. Před 2. světovou válkou sem v průběhu léta přicházelo až několik tisíc poutníků. Na Annaberg putovali i katoličtí Lužičtí Srbové, aby odtud pokračovali na odpustkovou slavnost Porciunkule do loretánské kaple v Rumburku.
Pouti na Annabergu se před 2. světovou válkou lidově říkalo „Madlmorcht“ (dívčí trh). Možná proto, že stejně jako v ostatních případech byla i tato pouť vhodnou příležitostí k seznámení mladých lidí a výběru nevěsty.
 
V pramenité oblasti zvané Vlčí prameny mezi obcí Lipová a Lobendava,v lesích na zelené tur.značce narazíme na pěkná lesní jezírka a zatopené lomy. 
Můžete zde  posedět a odpočívat v klidu lesa a žbluňkající vody. Lesní prameny jsou upravené a jsou u nich odpočivadla.