informace Karel IV

21.06.2016 08:33

14. 5. 1316 Narození

Malý Václav, budoucí císař a král Karel IV. spatřil světlo světa v pátek. Narodil se jako třetí dítě Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Měl dvě starší sestry (Markétu a Jitku), dva mladší bratry (Přemysla †1, Jana Jindřicha) a dvě mladší sestry dvojčata (Annu a Elišku).

1323 Francie

Otec Jan posílá Václava na královský dvůr do Francie, kde se princi dostává vychování i vzdělání (jeho učitelem je budoucí papež Kliment VI.). Po svém biřmovacím kmotru, francouzském králi Karlu IV. Sličném, přijímá princ Václav jméno Karel.

15. 5. 1323  První svatba

Blanka z Valois Ve Francii se princ, den po svých sedmých narozeninách, žení se stejně mladičkou Markétou z Valois, zvanou Blanka, s níž ve Francii vyrůstal a kterou údajně velmi miloval. Ačkoli tomu v době sňatku nic nenasvědčovalo, francouzský královský rod přímých Kapetovců záhy vymírá a bratr Blanky z vedlejší větve Valois se zanedlouho stane francouzským králem jako Filip V.

1333  V Čechách

Karel je poslán do Čech a získává titul markrabě moravský. Královský majetek je z velké části zastavený a Karel s manželkou žijí v provizorních podmínkách. Musí se opět učit česky, dále mluví také německy, francouzsky, lombardsky (italsky), toskánsky a latinsky.

11. 6. 1341 Nástupcem

Karel je oficiálně prohlášen nástupcem Jana Lucemburského, několik let předtím mu otec přidělil titul „mladšího krále“. V této době je Jan Lucemburský již zcela slepý a toto přízvisko mu zůstává, mimo Čechy je nazýván Jan Slepý.

21. 11. 1344 Katedrála

Karel se svým otcem Janem a bratrem Janem Jindřichem pokládají základní kámen nové gotické katedrály svatého Víta. Ta má stát na místě předchozí baziliky a ještě starší rotundy. Po staviteli Matyáši z Arrasu katedrálu konstruuje geniální, teprve třiadvacetiletý architekt Petr Parléř. Kompletně byla katedrála dokončena až o téměř 600 let později, v roce 1929.

1346 Římský král

Karel je zvolen jako římský král proti sesazenému Ludvíku Bavorovi. Část kurfiřtů však zůstane věrna Ludvíku Bavorovi. V bitvě stoleté války Anglie s Francií u Kresčaku umírá Jan Lucemburský.

1347 Svatováclavská koruna

Kopie svatováclavské koruny bude vystavená na českobudějovické radnici. Karel je korunován českou, nově zhotovenou svatováclavskou královskou korunou. V ní se vedle zlata a drahých kamenů nachází relikvie koruny trnové. Karel byl vášnivým sběratelem relikvií po celý svůj život. V témže roce na lovu umírá jeho protivník na římském trůnu, Ludvík Bavor.

10. 6. 1348  Karlštejn

Karlštejn připomene Karla IV. Jubileum slavného Lucemburka připomínají i na...

Karel zakládá hrad Karlštejn, kde měly být napříště uloženy korunovační klenoty říšské (později byly i české), spolu s mnoha cennými relikviemi, které Karel sbíral po celý život. Pro tento účel byla vystavena známá Kaple sv. Kříže, kde se dodnes dochovalo 129 obrazů Mistra Theodorika znázorňující svaté, jako nebeské vojsko ochraňující klenoty.

 

1349 Druhá svatba

V březnu se Karel podruhé žení s Annou Falckou, vdovcem přitom není ani rok. Získá tím na svou stranu část rodu Wittelsbachů, čímž částečně uklidňuje poměry v říši. Karel je opětovně korunován v Cáchách římským králem a s ním i jeho žena.

1353  Třetí svatba

Karel se potřetí žení, bere si Annu Svídnickou, kterou prý velmi miloval. Anna měla být původně ženou jeho syna z minulého manželství, který se ovšem nedožil ani jednoho roku. Díky sňatku bylo k Čechám připojeno území Svídnice na polské straně Krkonoš. V den svatby se vdávala i Karlova dcera z prvního manželství Kateřina.

10. 1. 1356  Zlatá bula

Karel vydává zákon pro římskou říši, který je platný až do jejího zániku v roce 1806. Naopak pokus o vydání zákoníku Maiestas Carolina o rok dříve v českých zemích se Karlovi nepodařilo prosadit.

1357 9. 7. 5:31 Karlův most

Když se při povodni roku 1890 zřítila část Karlova mostu, Josef Hlávka prosadil... Je položen základní kámen tzv. kamenného mostu, který stojí vedle původního Juditina mostu z 12. století.

26. 2. 1361  Syn Václav

Karlovi a Anně se v Norimberku narodil syn Václav, budoucí král a císař Václav IV. Město Norimberk získalo na oslavu mnoho výhod a chrámu v Cáchách věnoval Karel tolik zlata, kolik novorozený princ vážil.

1363  Čtvrtá svatba

Karel se žení naposled, tentokrát s Alžbětou Pomořanskou, které se říkalo také Eliška. Podle kronik byla velmi urostlá a silná, takže dokázala lámat podkovy. Byla velice zbožná a Karla ctila, porodila mu šest dětí.

29. 11. 1378 Pohřební průvod

Karel je se zlomeným krčkem po pádu z koně upoután na lůžko a dostává zápal plic, na který umírá. Velkolepý smuteční průvod trvá několik dní, v pohřební řeči arcibiskup Jan Očko z Vlašimi poprvé Karla nazývá Otcem vlasti.