Informace-Františkov n/Pl

10.03.2016 08:32

Benešov nad Ploučnicí

Obec nad soutokem Bystré a Ploučnice vznikla ve 13. stol., na město povýšena r. 1392, od 19. stol. počátky textilní výroby.

Nejvýznamnější památku tvoří dvojice renes. zámků. Horní zámek vznikl přestavbou tvrze v letech 1522-1524, složitý soubor budov v sobě nezapře gotický původ, má tři věže a nádvoří uzavřené zdí s renes. portálem. Dolní zámek vystavěn rovněž ve stylu saské renesance v letech 1540-1544, soubor tří budov doplňuje věž na nádvoří.

Při zámku cenné renes. domy.

Pozdně gotický kostel Narození Panny Marie z let 1483-1557, později několikrát upravovaný.

Proti němu barokní kaple Panny Marie Bolestné z r. 1749.

Na náměstí barokní mariánský sloup z let 1740-1745.

Nad nádražím Ploučnická vyhlídka, 10 m vysoký patrový kamenný altán z r. 1902, opraven r. 1994.

Zřícenina hradu Ostrý

Zříceniny hradu Ostrého, zvaného též Scharfenstein či Šarfenštejn, stojí nad obcí Františkovem nad Ploučnicí v údolí řeky Ploučnice mezi Českou Lípou a Děčínem. U Františkova je toto údolí zúženo dlouhým skalnatým ostrohem jazykovitého tvaru, který vybíhá ze severních úbočí k jihu až nad řečiště. Hrad stával na konci ostrohu, obtékaného ze tří stran Ploučnicí, na skále vyčnívající asi 50 m nad její hladinu.

Ovládal jak údolí Ploučnice, tak zejména starou obchodní stezku, jež tudy procházela.Založen r.1250 rod Markvariců.

Přístup k němu byl pouze ze severní strany a ztěžovaly jej tři dosud zřetelně patrné příčné hluboké příkopy. Mezi nimi jsou dvě vyvýšená skalnatá prostranství, na nichž zřejmě původně stávaly hospodářské budovy tvořící předhradí. Za třetím příkopem, na vyvýšeném a mohutném skalním bloku, leží jádro starého hradu. Na pravé straně cesty se tyčí veliký nárožní zděný pilíř, u něhož zřejmě bývala brána. Za ním se vstupuje do prvého nádvoří, na němž při levé straně stávaly patrně obytné budovy. Dále k jihu, na vrcholu skály, stojí dosud mohutně působící zbytky hradní věže válcovitého tvaru, z níž zůstala zachována jen její spodní část asi 8 m vysoká. Věžní zdivo je 3 m silné a uvnitř věže je volný kruhovitý prostor o průměru 180 cm. Za věží se prostírá nevelké druhé nádvoří, jež má na jižní straně dosud mohutné zbytky hradního zdiva asi 160 cm silného. Dále směrem k jihu, nad zákrutem řeky, byl hrad uzavřen další půlkruhovitou zdí, jež vytvářela jakési předpolí. Zmíněné jádro hradu bylo ohrazeno zdmi přiléhajícími těsně k okrajům náhorního prostoru ostrohu. Délka hradního jádra je asi 95 m a největší šířka 25 m. Celý tento prostor je dnes poměrně značně zarostlý stromy i keři.

První zmínky o osadě Františkov

(Franzenthal)jsou v roce 1707, kdy hraběJosef František Thun dal k dispozici své pozemky na levém břehu řeky Ploučnice pod hradem Ostrý, pro založení nové osady.Na jaře roku 1708 byla zahájena stavbaprvních 5 domů, které byly toho roku dostaveny.Po hraběti je obec pojmenována.Uvádí se, že se Františkov postupně rozšiřoval a v roce 1785 bylo na jeho území postaveno 20 domů a žilo zde 98 obyvatel.

Současná obec Františkov nad Ploučnicí nese tento název až od roku 1961.Obec vzniklaze čtyř osad založených v různých obdobích v údolí řeky Ploučnice.Jedná se o Oldřichov, Mlatce, Františkov a Novina.

Terezínské údolí

Bylo založeno v roce 1869 Franzem Mattauschem jako kolonie domků propracovníky prádelny firmy Mattausch. Bylo pojmenováno po jeho ženě Theres.Dnes je Terezínské údolí nejstarší zachovalou dělnickou kolonií v celé Evropě a na MKČR je zapsáno jako kulturní památka.

Současná obec Františkov nad Ploučnicí nese tento název od roku 1961. Obec vznikla ze čtyř osad založených v různých historických období v údolí řeky Ploučnice. Jedná se o Oldřichov (Ulgersdorf), Mlatce (Josefswille),  Františkov (Franzenthal) a Terezínské údolí (Theresienthal).PátáosadaNovina(Neuland),kterátvořilastěmitoosadami společný celek, byla v roce 1930 přičleněna k správnímu území města Benešov. Pro úplnost je třeba uvést, že v roce 1957 byly k obci s tehdejším názvem Františkov-Oldřichov přiřazeny Dolní Valkeřice.

Obec je také po hraběti J. Františku Thunovi pojmenována. Františkov se postupně rozšiřoval a uvádí se, že v roce 1785 bylo na jeho území vystavěno už 20 domů a žilo zde 98 obyvatel. Okolo roku 1900  firma Mattauschvregionu zaměstnávala okolo 1500 pracovníků.

V roce 1930 zde celkem  žilo 1187 obyvatel, a se  nacházelo 8 hostinců, 4 prodejny s ovocem a zeleninou, 3 trafiky,2řezníci, 2holiči, konzum, smíšené zboží, obuvník,  obchod s kůží, zahradnictví, malíř pokojů a realitní kancelář. Po roce 1945-46 vystěhováno 90 % obyvatel.

Vodopád

Poměrně vysoký vodopád, který trpý malým množstvím vody se nachází u cesty mezi Františkovem a Benešovem nad Ploučnicí. V zimě se zde vytváří pozoruhodný ledopád, jindy je třeba před návštěvou vodopádu počkat na vyšší srážky nebo tání sněhu.

Výška:10 metrů

Průtok: 5 l/s

Mohutnost: 50 m*l/s

Nadmořská výška: 220-230 m n. m.

GPS: 50°43'46.5"N, 14°19'10.1"E