Info-Zvířetice

17.09.2015 23:28

Na pravém břehu řeky Jizery nedaleko dnešního nádraží v Bakově nad Jizerou se vypínají malebné zříceniny hradu Zvířetic.
Od roku 1345 jsou dějiny našeho města úzce spjata s panstvím zvířetickým, rodem Vartenberků, kteří si na přelomu 13. a 14. století nad ostrohem u Jizery vystavěli své rodové sídlo - hrad Zvířetice. Hrad byl založen asi v prvním desetiletí 14. století
V 15. století jej Vartemberkové přestavěli na renesanční zámek a ve století sedmnáctém, za Valdštejnů, získal barokní podobu. V 17. století byla v severovýchodním nároží zvířetického zámku, po opravě sesuté zdi, zřízena nová kaple; zda na místě staré, není dnes možno s jistotou tvrdit. V patře paláce byly pokoje vrchnosti i panských úředníků, vrchnostenská kancelář, při okrouhlé kapli oratoř a v podkroví byt kaplana. V přízemí byly sklepy, pivovar a stáje, u věže komůrka vrátného a na věži hodiny. Druhá, menší věž se nepřipomíná, pravděpodobně byla již dříve zbořena.
Škody, které na zámku natropil požár od blesku v r. 1693, byly ještě opraveny, ale když v r. 1720 při bouři znovu vyhořel, byl ponechán svému osudu. Další dvě století dokonala dílo zkázy, takže dnes z kdysi pevného hradu a později přepychového zámku zbyly jen trosky a hromady rumu a během staletí se změnil v romantickou zříceninu s mohutnými torzy paláců a vysoké věže.

Vydáváme se společně za poznáním Zvířetic, po stezce krajiny a času. V místech, kterými budeme procházet, se před téměř čtyřmi staletími rozkládal rozlehlý zámek se zahradami a vinicemi v době své největší slávy. Ještě dříve, již před rokem 1300, střežila na tomto místě okolní krajinu mohutná gotická pevnost několika věží – původní středověký hrad.
 Historické panství zvířetické, jehož byl hrad centrem, se rozprostíralo do širokého okolí. Scenérii jihovýchodu dominuje od nepaměti tajemná silueta Baby – sopečného vrchu se dvěma komíny. V jejím popředí na severovýchodu vidíme městečko Bakov nad Jizerou s přilehlými obcemi – „centrum“ našeho kraje. Za ním se otvírají brány Českého ráje s hradem Valečovem a masivem Drábských světniček. Na severním horizontu se rýsuje charakteristický vrcholek Ještědu, na severozápad se vypínají středověké zříceniny Ralska. Západu vévodí královský Bezděz a jižní pohled halí hradba kopců nad údolím Jizery. Tímto směrem leží trosky Michalovic – nejbližšího spolupamětníka časů rytířských hradů.
Shlédneme–li do bližšího okolí, spatříme na východě Jizeru, odvěkého společníka hradu a pozdějšího zámku. Protiváhou jejího toku jsou klidné vody Panských tůní při cestě k Mladé Boleslavi. Toto jsou kulisy místa, ve kterém naši předci žili, pracovali a prožívali po staletí. Poznejme a prožijme i my nyní tento prostor. Je možné, že v něm rozpoznáme část sebe samých.
Přívoz
Přístup k zámku přes Jizeru od Chudoples zajišťoval původně dřevěný most. Ten býval v důsledku častých povodní mnohokrát opravován. Při poslední z nich v roce 1713 byl stržen zcela a vrchnost se rozhodla zřídit na jeho místě přívoz, který sloužil až do 60. let 20. století.
Po „vylodění“ se poutník ubíral napříč luční pěšinou až do obce Podhradí. V 19. století se mohl v místě jejího vyústění občerstvit v hostinci Jana Marka zvaném „V Zeleném údolí“.
Dvorec Olšovka
Staré prameny prozrazují, že mezi Chudoplesy a hradem Zvířetice se v předhusitském období nacházel dvorec Olšovka. Známe i jméno Jaroslava z Olšovky, nevíme však, kde přesně dvorec stál. Předpokládáme, že se rozkládal na výšině zalesněného hřebenu nad přívozem, kam dosud vede z rokle od severu úzká cesta pro jeden povoz.
Zajímavost
Kdy a jak vznikl název Zvířetice, s jistotou nevíme. Pravděpodobně ho ale můžeme odvozovat od vlastního jména „Zvieřě“ či „Zvěrata“, zakladatele nedaleké obce či dvorce, který mohl existovat již dříve před založením původního šlechtického sídla.