info-Výří vodopád

15.05.2014 06:46

 Výří vodopád   
Průčelský vodopád se často zaměňuje s nedalekým Výřím vodopádem. Ten je ovšem dobře ukrytý na jiném přítoku. Mineme Průčelský vodopád a stoupáme dále do kopce. V místech, kde se naučná stezka ostře lomí serpentinou doleva, pokračujeme k vodopádu rovně mimo cestu po strmých suťových polích. Prudké a namáhavé lezení po balvanech doprovází stále sílící hřmot vody. Ovšem opět pouze ve vodnatých obdobích. Zdůrazňuji to opětovně, abych letní výletníky varoval před zklamáním nad sotva vlhkou skálou. I to je důležitá zpráva zdejších vodopádů - navštěvovat je sice můžeme kdykoliv se nám zlíbí, ale ne vždy jsou připravené nás přijmout a ochotné ukázat svou krásu a také nám něco sdělit. Výří vodopád je s celkovou výškou 48 metrů jedním z nejvyšších vodopádů v Česku. Nicméně voda padá soutěskou v osmi stupních, a přístupný a dobře viditelný je hlavně ten nejnižší, asi desetimetrový stupeň. Jeho sklon je asi 70 stupňů, a v případě dostatku vody se proud odtrhuje od skály a řítí se vzduchem. Energie vody je objímavě jásavá, radostná a laskavá. Dopřejte si osvěžení z vodní tříště v obličeji, odvážnější klidně i po celém těle. I mezi zbytky sněhu v chladném předjaří je to možný a jistě nezapomenutelný zážitek! Pokud si chcete prohlédnout i vyšší části tohoto vodopádu, nezbývá než se vydat kus nazpět a okolo svislých skal nedalekým suťovým polem šplhat na útesy kolem rokle. Střední stupně vodopádu jsou ale přístupné pouze s horolezeckou výbavou a zkušenostmi. Na místě je důrazné varování! Zejména na jaře, kdy je skála mokrá a rozvolněná mrazem, je to pro běžné turisty velmi nebezpečné. Vodopád se schovává v zákrutech nepřístupné soutěsky a to je také důvod zmatků kolem jeho celkové výšky a tvaru. Z vrcholků okolních skal vidíte vždy jen malý kousek, voda se míhá mezi stromy, i na snímcích se objevuje jen nepřehledná změť větví a kamenů. Až zase nejhořejší stupeň je trochu lépe viditelný i přístupný. Ovšem i tady je slézání po mokrých skalách a erodovaných sutích bez zabezpečujícího lana hazardérstvím se zdravím i životem! Rozhodně to nelze doporučit každému! Voda na horním, skoro svislém jedenáctimetrovém stupni se řítí do vymleté tůně a stažená bočními skalami dopadá s energií, která musí zapůsobit úplně na každého, kdo se sem dostane. Ledová padající voda pálí a šlehá do napřažených rukou a svým ohněm vypaluje nezapomenutelný obraz i do našich myslí. Tohle velice obtížně přístupné místo je srdcem tohoto vodopádu. I tady je zpráva jasná a srozumitelná.
Výří vodopád

Výří vodopád je nejvyšší vodopád Českého Středohoří a jeden z nejvyšších vodopádů České republiky, přesto je prakticky neznámý. Důvodem je zřejmě to, že je má velmi málo vody, ale hlavně asi to, že jeho horní (větší) část je prakticky nepřístupná a není ani příliš vidět. Nachází se v Průčelské rokli u Brné, název získal podle Výřích skal, kterými protéká.

První a nejvyšší stupeň má výšku téměř 11 metrů a sklon 65°. Je v nepřístupné skalní rokli a lze ho vidět z okolních skal, když na stromech není listí.
Pod nejvyšším stupněm, je nejdelší "rovný" úsek, který dosahuje 8 metrů délky. Následuje druhý stupeň, vysoký 3,9 metru, se klonem 65°.
Těsně pod ním je ještě třetí (3,9 metru, 60°) a čtvrtý stupeň (1,9 metru, 50°). Druhý až čtvrtý stupeň jsou těsně za sebou a z větší dálky nebo při vysokém stavu vody splývají.
Následující stupně, které začínají po rovnějším čtyřmetrovém úseku, jsou už vidět od paty celého Výřího vodopádu, a tak vzniká dojem, že pouze tyto stupně tvoří celý Výří vodopád. Pátý stupeň má 3,5 metru výšky a sklon 55°.