Info trasa Tanečnice

19.09.2014 15:13

Sebnitz
Sebnitzu se také říká Město umělých květin nebo Město hedvábných květin. Je zde muzeum vláčků a dinopark.
Nejstarším památkově chráněným objektem je evangelický Kostel Sv. Petra a Pavla z 15. století, jehož výzdoba pochází ze 17. století
Kostel Povýšení Svatého Kříže (Kreuzerhöhung) pochází z 19. století a je postaven v novogotickém stylu
Pro město jsou typické měšťanské domy a výrobními budovami z doby německého císařství (1871-1918) a areál Tržního náměstí (Marktplatz), znovuzřízeném v pozdně klasicistním stylu. Původní domy s podstávkou a hrázděné domy jsou zachovány jen v okrajovém obvodu vnitřního města.
Sebnický viadukt postavený pro Sebnitztalbahn byl první viadukt, který byl postaven v oblouku (poloměr 224 m) a v spádu (sklon 1:50). Je 150 m dlouhý a 21 m vysoký. Jeho původně deset kamenných oblouků bylo nahrazeno devíti betonovými pilíři při generální opravě na konci 80. let.
Mikulášovice
Počátkem 10. století v době formování českého a německého státu se toto území zásluhou výbojů Jindřicha I. Ptáčníka stalo součástí Marky míšenské a k českému státu připadlo roku 1076, kdy celou tuto oblast podstoupil německý panovník Jindřich IV. prvnímu českému králi Vratislavu II., za platnou pomoc v boji o investituru. Vratislav II. dal toto území věnem své dceři Juditě a jeho zetěm se stal Budyšínský fojt Wiprecht Groic. Je zde krásný kostel Sv. Mikuláše, kaple Nejsvětější Trojice, rozhledna Tanečnice, větrný mlýn v Mikulášovicích, Wähnerova kaple, Melchiorova (Malchers) kaple, Kaple Tří otců (Bäterova), socha sv. Jana Nepomuckého a socha Panny Marie a měšťanský dům. Za zmínku také stojí vybudování nové výstavní síně na náměstí a malé muzeum ve firmě Mikov. V současnosti má naše město 2300 obyvatel.
Mezi památkové objekty Mikulášovic patří měšťanský dům čp. 2, ve kterém v roce 1779 přenocoval císař Josef II. V roce 1879 byla v domě na počest 100. výročí návštěvy císaře odhalena pamětní deska.
https://www.mistopis.eu/mistopiscr/sever/sluknovsko/mikulasovice/mikulasovice.htm
Kostel svatého Mikuláše
Původní kostel z roku 1346 byl přestavěn po 30ti leté válce.Stavba započala r.1695. Stavbu provázelo mnoho potíží. Na tak velkorysý projekt bylo potřeba mnoho finančních prostředků. Muselo být půjčeno 3 000 fl. a do roku 1747 postoupila stavba pouze do 1. patra, t. j. po chrámová okna. Stavbu vedl Zachariáš Hoffmann a jeho syn Petr. Zemský stavitel Hans Jacob Wähner na stavbu věnoval 1500fl a pod jeho vedením byl chrám dobudován r.1750. Kostel je 50 metrů dlouhý, 20 metrů široký a 18 metrů vysoký. Nový trojlodní kostel protíná loď starého kostela k severu, je ukončený presbytářem se sakristií po jeho západní straně a s oratoří na východní straně. Z původního kostela se dochovala kaple Panny Marie na východní straně dnešního kostela, v úpravě z 19. století. Dnes se této části říká starý kostel nebo kaple. Kostel je 50 metrů dlouhý, 20 metrů široký a 18 metrů vysoký. Nový trojlodní kostel protíná loď starého kostela k severu, je ukončený presbytářem se sakristií po jeho západní straně a s oratoří na východní straně. Z původního kostela se dochovala kaple Panny Marie na východní straně dnešního kostela, v úpravě z 19. století. Dnes se této části říká starý kostel nebo kaple.
Rozhledna Tanečnice
V roce 1885 byla v Mikulášovicích postavena dřevěná rozhledna, kterou však zničila bouře. V roce 1904 byla vybudována nová rozhledna ze žulových kvádrů a cihel. Je to nejseverněji položená rozhledna v České republice.
https://rozhledny.webzdarma.cz/tanecnice.htm