Info trasa Dymník

29.05.2015 19:53

Dymník (německy Rauchberg)
je 515 metrů vysoký zalesněný vrch ve Šluknovské pahorkatině 2 km na jihozápadně od Rumburka. Na jeho úpatí jsou až 20 metrů vysoké skály tvořené magmatickou (vyvřelou) horninou podobnou čediči (nefetický bazalit). Její stáří je přibližně 30 miliónů let a jedná se o projev třetihorního vulkanismu v oblasti Šluknovské pahorkatiny. Vrchol kopce je vulkanickou žilou ukloněnou směrem na seveveseverozápad, která jako přívodní kanál původní sopky prorazila mnohem starší okolní granodiority lužického plutonu. Na kopci se ve středověku zapalovaly signální ohně, odtud název Dymník.
Patnáct metrů vysokou cihlovou a kamennou rozhlednu se 79 schody nechal na vlastní náklady postavit roku 1896 podnikatel Augustin Wenschuch. Zpřístupněna veřejnosti byla rozhledna dne 27. září 1896. Dříve je jmenovala Augustova věž.
Kamenná hvězda.
V kruhu o průměru 30 metrů je pravidelně rozmístěno 22 štíhlých hrubě opracovaných žulovych sloupů, vysokých 5 až 6 metrů. Jednotlivé sloupy jsou propojené dlážděnými chodníčky z šedavé a načervenalé žuly, které vytváří obrazec, složený z několika navzájem se prolínajících trojúhelníků. Hvězda, vycházející z tradice židovské kabaly, byla vytvořena v roce 2004 podle návrhu Ladislava Moučky a na její stavbu byly použity žulové kameny, zakrývající dříve koryto potoka v Jiřetíně pod Jedlovou.
Loreta
Věrná kopie italského originálu patří k vyhledávaným mariánským poutním místům v severních Čechách. Kaple Panny Marie, obestavěná ambity s křížovou cestou, v sobě skrývá sošku Černé Madony s dítětem z roku 1694.
Do roku 1950 byla Loreta součástí kapucínského kláštera u sv. Vavřince, dnes je ve správě Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk.