Info trasa Baba a Dedek

18.07.2014 08:56

Kosmonosy

- město leží severně od Mladé Boleslavi. Největšího rozkvětu dosáhlo za vlády Černínů v období 1650 – 1739.Z té doby jsou i všechny architektonické skvosty a dominanty města. V letech 1637 – 1780 se hluboce do dějin města zapsala rodina Jelínků, jejíž členové působili jako vynikající řezbáři a sochaři. Jejich díla jsou vrcholem řezbářského a sochařského umění 18. století. V té době se zde rozvinul průmysl.V roce1763 vystavěl hrabě Josef de Bolzo jednu z prvních textilních manufaktur u nás.V roce 1924 zahájil průmyslník Josef Svoboda výrobu populárních traktorů.
Loreta v Kosmonosech

- soubor barokních objektů, který se skládá z kaple sv. Martina, kopie nazaretského domku Panny Marie (Santa Casy) obklopené ambity, ve kterých je umístěna expozice barokníc plastik ze sochařské a řezbářské dílny rodu Jelínků, a z volně stojící zvonice – campanilly. Areál je považován za jednu z nejkrásnějších staveb loretánského typu na sever od Alp.
Horní Stakory

- ve vsi se nachází dřevěná zvonice ze 17. století. Je osmibokého půdorysu, štenýřového typu a je kryta šindelem. V blízkosti zvonice stojí secesní kostelík sv. Havla z r. 1903, postavený původně na místě gotického a později barokního kostela. Jsou na něm patrné vlivy secese, u sakrální architektury vzácné. U zvonice stojí na podstavci barokní socha sv. Jana Nepomuckého z dílny kosmonoských sochařů Jelínků z r. 1781.
Přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos

- vulkanický suk o dvou vrcholech, Baba (304 m) a Dědek (363 m). Tato čedičová vyvýšenina je otevřeným torzem někdejšího sopečného kráteru. Zdejší přírodní rezervace vyhlášená již roku 1950, chrání dubohabrový les a teplomilnou vegetaci.
Baba není jednotlivý vrch, ale tvoří souvrší, skupinu tří vrcholů. Kromě nejvyššího vrcholu Baba, který dal své jméno i rezervaci, ji tvoří též o 260 metrů východněji ležící Dědek (358 m n. m.). Tato dvojice vrcholů leží ve východní části rezervace a jsou součástí jednoho hřbetu. 630 metrů na jihozápad od vrcholu Baba leží, při pohledu ze západu mnohem nápadnější, třetí vrchol zvaný Brejlov (349 m n. m.), což je plošina s osadou Brejlov postavenou v 18. století. Na úbočích Baby je několik vrstevních pramenů, které napájejí i rybníčky, např. Panský rybník na jihu nebo rybníček u Husovy studánky v severní části rezervace.
Osada Brejlov

- osada postavená v 18. století pro dělníky textilní továrny v Josefově Dole. Z původních 6 roubených domků zbyly dva.