Info Telnice - Chlumec

12.06.2013 19:00

Obec Telnice se skládá ze tří částí. Přední, Stření a nejstarší Zadní. Telnice vznikla jako osada lesních dělníků.
Od roku 1371 se zde těžila železná, měďnatá, olověná a stříbrná ruda, která se tavila v Chlumci v tzv. Šmelcovně - dnešní areál U Šmelce. Koncem 18. století byla pro nevýnosnost těžba ukončena.

Památky :    Kostel svatého Josefa z roku 1910 dnes zchátralý, v rekonstrukci.
                  Kaple Panny Marie ve Varvažově – kaple s věžičkou z r. 1860 stojí u silnice v obci.

Adolfov (Adolfsgrün) - 748 - 750 m n. m. je horská ves rozprostřená na hřebenu východních Krušných hor ve výšce 750 m n. m., přibližně 1 km jihovýchodně od státní hranice se SRN.

Název Chlumce je zřejmě odvozen od slova chlum, které označuje kopec se zalesněným hřebenem. Zmíněným kopcem je pravděpodobně jedna z přírodních dominant Chlumce, vrch zvaný Horka. První písemná zmínka o městě pochází z listiny z roku 993.
Památky :    Kostel sv. Havla

                  Památník bitvy 1813

                  Kaple Nejsvětější Trojice

                  Chalupa č. p. 23 "Martínkovna"
Bitva u Chlumce 1813 - po prohrané bitvě u Drážďan ustupovala spojenecká vojska směrem do českého vnitrozemí. Císař Napoleonu I. Bonaparte vyslal za ustupující, tzv. Českou armádou své jednotky o síle 30 000 mužů pod velením generála D. R. Vandamma s cílem odříznout spojenecká vojska a obsadit Čechy. Spojenci pod velením ruského generála Ostermanna-Tolstého se však mezi obcemi Chlumec a Stradov postavili Francouzům na odpor.
Bitvu dnes připomíná celá řada památníků a hromadných hrobů, které propojuje naučná stezka značená žlutou turistickou značkou.