Info Střížovický vrch

22.01.2014 18:06

První sopečné výbuchy začaly ještě uprostřed plynoucích a stojatých vod. Volné výhozy se sopečným popelem padaly do vody, klesaly ke dnu a s bahnem vytvořily pravidelně vrstvené směsi zvané tufity, které naleznete na svazích Střížovického vrchu.

Střížovický vrch je hora tvořící jednu z dominant města Ústí nad Labem. Na jeho plochém hřebeni se nalézá bezodtoký chovný rybník a převaděč Českých radiokomunikací.
Ze Střížovického kopce (severní část hřebenu) je otevřený výhled na České středohoří, zejména na dominantní centrální vrcholy, jako jsou např. Kletečná, Milešovka, dále třeba Bořeň. V kotlině pod Krušnými horami jsou vidět Teplice, Krupka, Chlumec a Chabařovice (jihozápadní část hřebenu). Z krušnohorských vrcholů je vidět zejména dominantní Komáří hůrku, Cínovec, Měděnec, za dobré viditelnosti dokonce téměř 90 km vzdálený Klínovec.
Severní výhled, ztížený lesním porostem, zastupuje např. vrchol Radešín.
Cesty jsou zde nově opraveny ( ...?) a vyznačeny stezkami jak pro pěší tak pro cyklisty. Na úpatí kopce směrem od Předlic doporučuji navštívit místní studánku "Střížovická studánka" schovanou v lesích, kam vás spolehlivě dovede modrá značka KČT procházející pod kynologickým cvičištěm. Pozor zančení modré je nevýrazné.  Směrem od Všebořic po cestě vlevo, podél bývalé umělé sjezdové dráhy se skrývá starý vodojem . Bohužel nyní v dezolátním stavu. Určitě by jste neměli také minout Střížovický rybník se spoustou romantických zákoutí, obec Střížovice nebo bývalé středověké popraviště (které bylo v 16. století přeneseno pod nynější Větruši). Naleznete jej v prvním velkém ohybu asfaltové silnice vedoucí od Klíšského vysílače směrem k vodojemu nad Všebořicemi, cca 50 metrů od silnice. Nyní již prakticky žádné pozůstatky zde ale nenaleznete.

Vrch je pojmenován podle nedaleké obce Střížovice, kde v roce 1695 hrabě Jan František Krakovský z Chlumce, do jehož panství Střížovice patřily, postavil barokní studnu. Ta byla roku 1977 přemístěna do muzea lidové architektury Zubrnice. Na kamenném pažení této studny jsou umístěny památeční medailony s nápisem: AMOR DEI ET PROIMI CAUSA FRONTIS 1695 (Láska k bohu a bližnímu postavila tuto studnu)