Info Stadice

23.04.2016 21:16

Pamětihodnosti Žim


Farní kostel Nalezení sv. Kříže byl postaven v 16. století na místě starší stavby. V průčelní západní věži se na dřevěné konstrukci nachází bohatě zdobený zvon z r. 1571 od Brikcího z Cimperka. V minulosti se tu nacházel zvon z r. 1518 od Tomáše z Litoměřic, zrekvírovaný za I. světové války. Sanktusník umístěný na sakristii je prázdný, býval v něm zavěšen zvon z r. 1794 od Josefa Pitschmanna. Kostel je dnes liturgicky nevyužit. Bohoslužebným účelům slouží jen 1× ročně, kdy je zde slavena poutní Mše svatá.
Socha Ecce Homo
Fara
Pomník obětem 1. světové války u kostela

Habrovany

Obec prvně doložena r. 1341. Kaple Panny Marie v pozdně barokním slohu z r. 1840 se zvonem opravena r. 1970.

Stadice

Starobylá ves známá z pověstí o Přemyslu Oráčovi, bájném zakladateli českého knížecího a královského rodu, písemně prvně doložena r. 1359, nyní část obce Řehlovice.
Na tzv. Královském poli pomník Přemysla Oráče z r. 1841.
Ve vsi tzv. Přemyslův statek s pamětní deskou, východně nad břehem Bíliny studánka zvaná Královský pramen.
Pozdně barokní kamenný most přes řeku z konce 18. století

Volská hora

se nachází 1 km severovýchodně od Stadic. Pověstná hora (309 m n.m.) do které dle pověsti odešli voli, které Přemysl Oráč vypřáhl z pluhu, když vyslechl Libušino poselstvo. Pověst traduje, že do dnešní doby je slyšet z hory jejich bučení a ze skály teče močůvka. Lokalita ležící na východním okraji památkového ochranného pásma Národní kulturní památky Stadice je procházena zelenou turistickou značkou ze Stadic do Doubice. Celý hřeben je nazýván Stadické srázy.