Info Slatina

12.11.2014 21:58

Slatina
Obec pod Házmburkem uváděna již r.1057.
Založena jako okrouhlice, na návsi kostel sv. Jana Nepomuckého gotického původu z r.1384, věž přistavěna r.1595, do barokní podoby přestavěn r.1746.Na hřbitově barokní márnice z 18.stol.
Házmburk
německy Hasenburg, Zaječí hrad, Zajícův hrad, někdy též Házmburk, nebo ve starších pramenech Hanžburek, je zdaleka viditelná zřícenina gotického hradu u vsi Klapý. První písemná zmínka o vsi Klapý je z roku 1197.
Hrad byl sídlem rodu Zajíců od roku 1335 do roku 1558, kdy pozbyl významu, jako v té době i ostatní hrady. Po opuštění zpustl a až v době romantismu se stal předmětem zájmu českých romantiků, jako například Karla Hynka Máchy nebo Svatopluka Čecha.
Dolnímu hradu dominuje oválná Černá věž. Její průměr je 9 m, přičemž její zdi mají dvoumetrovou tloušťku. Je vysoká 25 m a je postavená z tmavého čediče.
Jádro Horního hradu obíhal parkán a od tzv. Západního předhradí jej dělil příkop přes který vedl dřevěný most s poslední částí zvedací. Vévodí mu hranolová Bílá věž s cimbuřím. Je vysoká 26 m a postavena je ze světlého pískovce. Pravděpodobně byla obytná.

Odkaz na historii hradu : historie hradu Házmburk