Info Roztoky

08.10.2014 22:29

Levý Hradec leží na území města Roztok.Jedná se o první křesťanský kostel v Čechách, založený prvním historicky doloženým přemyslovským knížetem Bořivojem v osmdesátých letech 9. století. Zaujímá významné místo v počátcích vytváření raně středověkého českého státu.
Z původního kostela z Bořivojovy doby se zachovaly pouze základy rotundy pod podlahou dnešního kostela. Kostel byl pak v gotické a renesanční době několikrát rozšiřován a upravován, k zásadní přestavbě pak došlo v 17. století. V roce 1656 byla přistavěna zvonice a mezi lety 1673 (kdy je naposledy doložena existence okrouhlé lodi kostela) a 1684 zbořena zbylá část rotundy a vystavěna obdélníková barokní loď. V té době byl opatřen zdí sousední hřbitov. Stavební vývoj kostela uzavřela fakticky výstavba sakristie počátkem 20. století. Důkladné celkové rekonstrukce se kostel dočkal v letech 1939 -1940 a četných oprav v posledním desetiletí, kdy v něm byly Zlaticí Dobošovou restaurovány gotické nástěnné malby z konce 14. století.
Dějiny :
Levý Hradec vznikl s největší pravděpodobností někdy v polovině 9. století. Kronikář Kosmas o něm mluví již v souvislosti s bájnou luckou válkou, ale nejstarším opravdu doloženým údajem je až stavba kostela sv. Klementa, u kterého působil kněz Kaich, jak to popisuje Kristián. Další písemnými prameny zmiňovanou významnou událostí svázanou s tímto místem se stala volba Slavníkovce Vojtěcha druhým pražským biskupem 19. února 982 právě na Levém Hradci.
Hradiště bylo Přemyslovci opuštěno na počátku 10. století, ale nezdá se, že by jeho význam v jiných ohledech než politickém poklesl. Sídelní aktivita zde po celé 10. století zůstala stejně intenzivní jako ve století devátém, byly vybudovány nové stavby a fortifikace byla pravidelně opravována. S přemyslovským hradištěm v Boleslavi je spojovala cesta zvaná Boleslavka. Až ke konci 11. století došlo pravděpodobně k zániku, protože již nemáme doklady o přestavbách a opravách. Jelikož v písemných pramenech není o zániku žádná zmínka, nedokážeme přesně říct, proč k němu došlo.
Roztoky a zámek
Roztoky leží asi 2 km severně od Prahy. Místo, kde se dnešní Roztoky nacházejí, bylo osídleno už v době před 6 000 lety. Vedly tudy obchodní stezky, kudy jezdili obchodníci do středních Čech. Dovážel se jantar, zlato a především měď.
Dnešní zámek vznikl na místě bývalé vodní věžové tvrze. V roce 1639 poškodila švédská vojska roztocké panství tak, že musela být provedena i rozsáhlá oprava zámecké budovy. Při selském povstání v roce 1775 nevolníci zničili roztockou kapli na zámku. Díky tomu proběhly v 17. a 18. století úpravy, které výrazně pozměnily vzhled zámku. Padací most byl nahrazen kamenným, upraveno bylo nádvoří, věžičky arkýře, ke změnám došlo i v interiérech (štukové výzdoby stropů aj.)
Na nádvoří zámku se nachází nádherný Filipo – jakubský zvon ze 16. století. Odlit byl tradiční technologií v dílně Brikcího z Cymperka.
Tiché údolí
Podél únětického potoka je částí přírodní rezervace Roztocký háj – Tiché údolí, která má rozlohuí 114ha. Nachází se tu neobvyklé množství vzácných rostlin i živočichů.
Dále také Tiché údolí je jedinečnou výstavou vilové architektury konce 19. a 20. století. Např. nejstarší vila č.p.79 zvaná Mila, kde je doložern i krátký pobyt Bedřicha Smetany v roce 1857.

Hašlerova písnička odkaz : Roztocké třešňové aleje