Info Pusté kostely

27.06.2013 18:19

Obec Velenice poprvé uváděna r. 1399.
Barokní kostel Nejsvětější Trojice z r. 1735, u něj barokní fara z téže doby.
Na ostrohu západně od obce zříceniny a valy středověké tvrze, pobořené r. 1385, odkryto archeologickým průzkumem v 19. stol. Při cestě kamenný kříž z r. 1633.
Na východním okraji umělá jeskyně Boží hrob uvnitř s barokními reliéfy z doby před r. 1711.
Severozápadně uměle vyhloubené jeskyně Pusté kostely, pozůstatky po těžbě písku.
Nad potokem Svitavkou zbytky malého neznámého hrádku, objeveného r. 1986 a označovaného Výrov podle zaniklé vsi doložené r. 1554, dochováno ve skále vytesané schodiště, podvalí věže a příkopy.

Jeskyně Pusté kostely byly uměle vytvořeny při těžbě písku, který byl využíván při výrobě zrcadel v továrnách ve Velenickém údolí. Pocházejí z 18. století a nacházejí se asi 1 km od obce Svitava u silnice směřující do Velenic.
Asi 300 m od mostu přes Svitavu stojí roubená bývalá leštírna a výrobna zrcadel. Voda k pohonu strojů protékala vytesaným 350 m dlouhým náhonem skrze skalní meandr řeky. Vejít do jeho systému lze úzkým schodištěm ve skále nad silnicí naproti bývalé sklárně. Další vchody leží na břehu říčky a jeden z těchto vchodů je velkou dómovitou prostorou skalního lomu. Jižně od sklárny stoupá lesní cesta k zchátralému objektu tzv. Velenických komor. Komory jsou vysoké 2 - 4 m a táhnou se 100 m do pískovcového masívu.

Pusté kostely jsou soustava převážně umělých jeskyní v pískovcových skalách při říčce Svitávka mezi obcemi Velenice a Svitava na Českolipsku. Komplexu vévodí nejznámější a největší jeskyně Nautilus, která je nyní sídlem motorkářského klubu pod názvem Pekelné doly.

Pekelné doly jsou rozsáhlé podzemní prostory a chodby v údolí říčky Svitávky. Nachází se mezi vesnicemi Velenice a Svitava, v podhůří Lužických hor. Největší pískovcové podzemí v Evropě vzniklo v 18. století těžbou písku pro továrnu a brusírnu zrcadel. Celková plocha jeskyní činí přibližně 3500 m2.
Unikátní jeskyně vznikly v 18. století hloubením písku pro továrny hraběte Kinského na výrobu zrcadel. Přilehla budova sloužila kdysi jako brusírna a k ní byl skrz jeskyně přiveden potůcek tekoucí na druhé straně skal.
Jeskyně se proslavily například natáčením pohádky "S čerty nejsou žerty".
V jeskyních je stálá teplota 12° C

ZÁKUPY
Prvně zmíněna r. 1315, městem od 16. stol. Zámek vznikl kolem r. 1541 přestavbou tvrze, barokní úpravou z r. 1680 vybudován rozlehlý objekt se třemi nádvořími, hospodářskými budovami a zahradou.
Od r. 1848 majetek vídeňského dvora a letní sídlo býv. císaře Ferdinanda I. Na náměstí pseudogotická radnice z r. 1867 s nárožním arkýřem, pseudorománská budova býv. kláštera milosrdných sester sv. Karla Boromejského z r. 1865, morový sloup Nejsvětější Trojice z r. 1708 a soukromé muzeum Eduarda Helda s expozicí karnevalového zboží z r. 2008.
Jižně od náměstí kostel sv. Fabiána a Šebestiána z let 1550-1562 přestavěný pseudogoticky r. 1863. Ve městě několik roubených domů, kaple sv. Josefa z r. 1698 a na býv. morovém hřbitově barokní kaple sv. Anny z r. 1680.
Na severním okraji zdevastovaný objekt barokního kapucínského kláštera z r. 1681.