Info Provodinské kameny

31.07.2014 08:18

Lysá skála byla odedávna pro svůj vzhled nazývána českým obyvatelstvem Spící panna. Skála skutečně výrazně připomíná, obzvláště při pohledu z větší vzdálenosti, bohatě nakadeřenou hlavu spící mladé dívky, obličejem k obloze. Záleží i na osvětlení a někdy je skutečně krásná, i zavřené pravé oko je vidět. Existuje i pověst, že zkamenělá dívka se mela vdát za ďábla. Vrchu se říkalo také Čertův vrch, dle pověstí zde tancovali v bouřích čerti a měli zde vchod do pekla.

Provodínských kamenů (419m.nm.).Provodínské kameny jsou přírodní památkou, kterou tvoří 6 většinou čedičových skalisek, vzdálených od sebe v průměru jeden kilometr, v lokalitě obce Provodín v českolipském okrese. Vedle uvedené Lysé skály, jsou součástí Provodínských kamenů dále Michlův vrch (387m), Puchavec (341m), Pitrův vrch (345m), Strausův vrch (376m) a Dlouhý vrch (402m),- ten jediný není čedičový, ale znělcový.

Z vrcholu skály, či kamene (nazývejme jak je libo) je překrásný výhled do širokého okolí na Ralskou pahorkatinu krásně lícující s Ještědským hřbetem za ní, vpravo od Ještědu lze při dobré viditelnosti dohlédnout až do Krkonoš, na města Česká Lípa, Nový Bor, Zákupy, Mimoň a okolní obce a vesnice. Mezi Novým Borem a Zákupy lze vidět Svojkovské stěny a otevírá se nádherné panorama Lužických hor.
Při dobrém počasí lze zahlédnout i vysílač Buková hora u Ústí nad Labem. Otočíme-li se zády k České Lípě a Novému boru, můžeme pohledět do hlubokých lesů bývalého vojenského prostoru Ralsko s romantickými, dodnes ještě téměř netknutými údolími, s bývalým vojenským letištěm Hradčany na jeho okraji (vpravo od Mimoně, od kopce Ralsko). Je to opravdu úchvatný pohled a za vynaloženou námahu to určitě stojí.