Info-opárenské údolí

06.01.2016 08:29

Opárenské údolí vzniklo ve starohorách a prvohorách z přírodnin jako je rula, ortorula a migmatit. Ve zbytcích přirozených olšin můžeme na jaře obdivovat nápadné květy pryskyřníků, sasanek, dymnivek a lechy. V nivě potoka kvetou plicník lékařský, pižmovka mošusová a devětsil lékařský.  V doubravě,  vyskytující se typicky na jihozápadě Českého středohoří, naleznete z chráněných rostlin medovník meduňkolistý, lilii zlatohlávek a vemeník dvoulistý. Nejvíce zde roste jasan ztepilý. V Milešovském potoce se prohánějí pstruhové potoční, na březích běhají mloci skvrnití a hnízdí zde konipas horský a střízlík obecný. Touto spodní částí údolí prochází Naučná stezka Lovoš, která seznamuje s místními přírodními zajímavostmi.

Dříve zde klapalo několik mlýnů. První byl ve směru od Malých Žernosek a jednalo se o Císařský mlýn. Za ním následoval Mádrův mlýn, jeden z nejstarších. Honosil se 50 metrů hlubokým sklepem a během 1. světové války zde byl umístěn sklad potravin. Ve mlýně se mlelo ještě za 2. světové války. Dále následovaly mlýny Černoúdolní mlýn, Německý mlýn, Nový mlýn, Horákův mlýn a Kačírkův mlýn. Do dnešních dnů se zachovaly stavby pouze čtyř z nich a ty už mají jiný vzhled i jiné využití. Černodolský mlýn (dříve Schwarzthaler Mühle) jsou tři zchátralá stavení před rekonstrukcí, avšak poskytující občerstvení a úkryt před deštěm. Švýcarský mlýn (Schweizemühle), později Havelkův, je dnes zcela k nepoznání. Místo mlýna je zde kemp Jordán a dětský tábor. I zde ale najdete kiosek k občerstvení a odpočinku. Císařský mlýn je dnes soukromý rekreační objekt. Čtvrtý mlýn jsou opuštěná a zdevastovaná dvě stavení se stodolou s číslem popisným 29.
O zaniklém Mádrově mlýnu se lze dočíst v "Lovosickém dnešku", že byl jedním z nejstarších. Uvádí se, že měl (v roce 1929) sklep hluboký padesát metrů, který pocházel ještě z dob pohanských. Byl prý využit i za první světové války, kdy v něm bylo skladiště potravin. V Mádrově mlýnu se pekl výborný chléb pro širé okolí a byl v provozu ještě i za druhé světové války.
Nedaleko od Císařského mlýna si nelze nevšimnout krásného místa u potoka. Leží zde na vyvýšeném místě Morový kámen s reliéfem dvojitého kříže. Deska sem byla přemístěna z původní lokality morového hřbitova a je památkou na oběti morové epidemie v roce 1680.