Info o trase

28.06.2014 09:53

Boseň

Obec na západní hranici Českého ráje prvně připomínána r. 1057. Barokní kostel sv. Václava z r. 1729, na přilehlém hřbitově empírový náhrobek s vázou z r. 1816 a náhrobek vojínů padlých v prusko-rakouské válce r. 1866.

Hrad Valečov
Hrad je krásnou vyhlídkovou plošinou. Dochovalo se hradní jádro se zděným palácem, skalními komorami a chodbami.
Návštěvní doba 9:00 - 18:00 hod, vstupné 35 kč
Valečovské skalní světničky
volně přístupné
Za hradem vcházíme do skalních světniček (bytů), které jsou součástí hradního komplexu hradu Valečova. Vznik světniček není možné přesně určit.
V období, když hrad Valečov vlastnili bratři Bernart a Bartoš, přátelé Žižkovi a hejtmani erebitského vojska, sloužily jako opevněné tábořiště a zimoviště. Celý prostor byl chráněn kůly zasunutými do zářezů mezi skalami.
Uprostřed areálu je z té doby ve skále vytesána "lahvovitá" zásobárna obilí. Po opuštění hradu na počátku 18. století se světnice stávají obydlím místní chudiny, tzv. skaláků. Celkem zde žilo sedm několikačlenných rodin. K násilnému vystěhování skaláků dochází v roce 1892.
Hradiště Klamorna
pozůstatky prehistorického hradiště a skalního hradu najdeme na ostrohu vybíhajícího od plošiny zvané Hrada. Místo bylo osídleno už kolem roku 3000 před naším letopočtem. Najdeme zde charvátské valy, zbytky středověkých staveb a 4 světničky
Drábské skalní světničky
Název Drábské světničky sdílí jak skalní město, tak i skalní hrad. Společně s nedalekými pravěkými hradišti Hrada a Klamorna hrály Drábské světničky významnou roli v osídlení Českého ráje člověkem. Hrádek vznikl pravděpodobně v dobách husitských válek. Později posloužil lidem z okolí jako úkryt v období třicetileté a druhé světové války.
Studený průchod
je úzká 125m dlouhá skalní průrva, v níž teplota nevystupuje ani v létě nad 10 stupňů. Z informační tabule se také dozvídáme, že na vrcholu stála v roce 1866 dělostřelecká baterie, která ovládala okolí.
Příhrazské skály
přírodní rezervace s charakteristickým komplexem skalních měst leží na okraji pískovcové skalní plošiny Mužský. Dominantou skalního města je bizardní skalní útvar Kobylí hlava. Jsou zde i zbytky hrádků ze 13. století.Skalní město skrývá ve skalách vytesanou modlitebnu zvanou Hynšta, která v 17. století sloužila jako úkryt pronásledovaným Českým bratřím

Březina
Obec na levém břehu Jizery prvně připomínána r. 1225.
Gotický kostel sv. Vavřince z přelomu 13. a 14. stol. renesančně přestavěn v 16. stol., u něj bedněná zvonice s renes. epitafem z r. 1654.
Na návsi výklenková kaplička, v jižní části obce kovárna. Roubená barokní fara z 18. stol. s mansardovou střechou.
Východně od obce rybník Žabakor, rozlohou 45 ha největší v Českém ráji, s přilehlým rybníkem Oběšenec r. 1998 prohlášen přírodní rezervací, významná botanická a zoologická lokalita. U něj žárové pohřebiště lidu popelnicových polí ze 7.-5. stol. př. n. l.