Info NP Podyjí

21.05.2019 13:40
Národní park Podyjí 
je chráněné území o rozloze 63 km2 založené v roce 1991 za účelem ochrany výjimečně zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině jihozápadní Moravy. Na rakouské straně na něj navazuje Nationalpark Thayatal, se kterým vytváří přeshraniční bilaterální chráněné území. Národní park Podyjí se vyznačuje mimořádnými scenériemi, tvořenými pestrou mozaikou skalních amfiteátrů a srázných stěn, meandry, rozsáhlými suťovými poli a těžko prostupnými stržemi, ale i nivními loukami podél Dyje a prosluněnými lesostepmi s pestrými koberci teplomilných rostlin. Pro území je charakteristická mimořádná rozmanitost vyskytujících se živočišných a rostlinných druhů a jejich vysoká koncentrace na relativně malé ploše. Významná druhová pestrost rostlin a živočichů je podmíněná polohou chráněného území na rozhraní dvou biogeografických soustav.
 
Ptáci 
na území parku byl zaznamenán výskyt přibližně 200 druhů ptáků, z nichž zhruba 140 druhů zde hnízdí. Charakteristickým ptákem NP Podyjí je čáp černý, který je přímo ve znaku tohoto NP. Z dalších důležitých zástupců ptačí říše jsou to např. dlask tlustozobý, včelojed lesní, zedníček skalní, skorec vodní, volavka popelavá, moták pochop, ostříž lesní, kalous ušatý, vrána šedá a vrána černá (v západní části NP - u Vranova nad Dyjí), ťuhýk šedý...
 
Flóra
Hlavním vegetacním typem NP jsou listnaté lesy, a to jak bučiny tak dubohabrové lesy. Nejvýznačnějšími zástupci rostlin v národním parku je například brambořík nachový, lilie zlatohlavá, jalovec obecný, volovec vrbolistý, kavyl Ivanův, lakušník vzplývavý, jeřáb muk hardeggský, kosatec dvoubarvý, divizna nádherná, koniklec velkokvětý nebo 18 druhů orchidejí. Zajímavou lokalitou je Havranické vřesoviště, kde roste kupříkladu vřes obecný, skalník celokrajný, smil písečný nebo vstavač kukačka.