Info Máslovice

30.12.2014 10:12

Máslovice
leží na kopci nad Vltavou, ale k obci patří i bývalý mlýn Dol
(dnes Výzkumný ústav včelařský) a pás rekreačních objektů v údolí Vltavy naproti Libčicím, k nimž jezdí z Dolu přívoz.Je to jeden z nejstarších vltavských přívozů. První písemná zmínka o Máslovicích pochází z roku 1052, kdy kníže Břetislav-I daroval několik zdejších poddaných nově založenému klášteru ve Staré Boleslavi. Název obce nepochází od očekávaného slova máslo, ale od rodu Máslovců.
Vinice v lokalitě Dol založil v roce 1894 Dr. Julius Grégr na ploše asi 1,5 ha. K výsadbě použil nejen tuzemský sadbový materiál, ale nechal si posílat sadbu i z Francie. V současné odrůdové skladbě převládají odrůdy Müller Thurgau, Rulandské bílé, Sylvánské zelené, Muškát Ottonel, Modrý Portugal, Burgundské modré. Výzkumný ústav včelařský vyrábí velmi úspěšně Dolskou medovinu (hořkou, hořkou mandlovou, hořkou skořicovou).
Libčice nad Vltavou
První písemná zpráva pochází z roku 993. Město se nachází v nadmořské výšce 170 metrů a jsou nejníže položeným místem okresu Praha-západ.
Památky: katolický kostel sv. Bartoloměje, evangelický kostel, socha Krista a náhrobek na místním hřbitově od Františka Bílka.
Chvatěruby
První historická zmínka o Chvatěrubech byla zaznamenána roku 1141, kdy Ida, příbuzná knížete a krále Vladislava II., věnovala Chvatěruby doksanskému klášteru.
Památky: Zámek Chvatěruby, Kostel svatého Petra a Pavla, Krucifix v západní části hřbitova a Socha svatého Jana Nepomuckého.
Zámek : Ve 12. století byla postavena Chvatěrubská tvrz, ve druhé polovině 15. století ji Zajícové z Hasenburka přestavěli na hrad.V 18.století byla jižní a východní strana hradu zbořeny a ke zbylému mohutnému zdivu byl přistavěn nový zámek barokního stylu.
Roku 1991 byl zámek vydán restituentům(původní majitel -František Matějovský).
V obci je turistické centrum cyklostezky Praha - Drážďany.