Info-Magnetovec

04.06.2014 20:06

Magnetovec - Skalní hřib

Přírodní památka Magnetovec-skalní hřib se nachází na zelené turistické značce přibližně 6 km od obce Velké Březno (nádraží ČD). Ze zelené značky je pak nutno přímo k památce odbočit na okružní značenou cestu. Mi jsme přišli od Sokolího hřebenu po ZTZ.
Bazanitový skalní hřib je vysoký cca 6-8 m. Je pozůstatkem lávového příkrovu tvořeného dvěma výlevy. Spodní výlev je pórovitější a zvětralejší. Na tenké noze spočívá mohutný klobouk budovaný kompaktnější horninou, která více odolává zvětrávání. Cenná lokalita je od roku 1992 chráněnou přírodní památkou.
Je tvořen v horní části hrubozrnou tefritovou horninou a spodní část je z měkčí horniny.

Homole u Panny

- horská obec (375 m n. m.) nepravidelného půdorysu, zmiňovaná v roce 1407 (in Hrzibogedech). Původně se jmenovala Hřibojedy, tj. ves lidí, kteří jedí hřiby. Jen chudí tehdy jedli hřiby.

V obci je rodný dům Josefa Emanuela Hibsche (1852 - 1941), který geologicky zmapoval České středohoří a před zničením zachránil četné vzácné vrchy.

Je zde muzeum minerálů. Vedle je kostel sv. Pia od roku 1787 kdy nahradil původní kapli.

Koncem 19. století žilo v obci 187 obyvatel, všichni německé národnosti a patřilo jí 106 ha pozemků. Znak s dominantním motivem hřibu udělil Parlament ČR obci Homole v prosinci 1998. Nechybí na něm ani kopec ve tvaru homole, který se vyskytuje v názvu obce.

Homolský potok má se svými přítoky - Tašovským zleva a Suletickým zprava - poměrně velké povodí, a to ve výškách 300 až 450 m nad úrovní Labe. V délce 6 km překonává výškový rozdíl 300 m. Když je tato pramenná oblast v okolí Homole postižena náhlou průtrží mračen, všechna nevsáklá voda se soustředí do Homolského potoka a je zle. Obyvatelé na trase by mohli vyprávět! Na potoce klapala řada mlýnů.