Info - Krásná studánka

31.07.2013 20:22

Rašovice a Krásná studánka
Vesnička se skládá ze vsi Rašovice a vsi Schönborn. Plocha katastru je 535 ha. Rašovice měli 57 domů s 243 obyvateli a Schönborn 12 domů se 47 obyvateli. Dnes se Schönborn nazývá Krásná studánka a jsou zde jen chataři a chalupáři,

Ves Ostré leží na Dubské planině 380 m.n.m.
Kolem roku 1378 patřilo panství pražskému arcibiskupovi Očkovi z Vlašimi. Kolem roku 1592 Ostré zakoupili do svého úštěckého panství SezimovéV současné době žije v Ostré 55 obyvatel.
Barokní areál s kaplí Božího těla na vrchu Kalvárie.
Zakladatelem byl Václav František Růžička, hejtman jezuitského liběšického panství spolu s liběšickými jezuity. Základní kámen byl položen 6.6.1707. Kompozice areálu vychází z areálu Božího hrobu v Mimoni, autorství je připisováno přednímu architektu Octavianu Broggiovi     k jehož dílům patří i zámky Ploskovice na Litoměřicku a Zákupy na Českolipsku, kostel svatého Vojtěcha v Ústí nad Labem, kostel Nejsvětější Trojice v Praze nebo palác a dnešní sídlo Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích.
Ústřední stavbou je kaple Božího hrobu, po stranách s kaplemi Nalezení a Povýšení sv. Kříže.
Na počátku srpna 2011 byly do výklenkových kaplí křížové cesty umístěny obrazy akademického malíře Radomila Klouzy, které vytvořil dle dobových analogií. Úvodní vstupní kapli zdobí autorská plastika Rozloučení Spasitele s matkou akademického sochaře Davida Janoucha.
Opičí hlava
Úštěcké pískovce, patřící k jizerskému souvrství české křídové pánve, jsou středně hrubě zrnité, křemenné, pevné, ale křehké.Jeden ze zajímavých pískovcových útvarů, jehož horní část připomíná hlavu opice, se nalézá v Havraním dolu zvaném Úštěcké Švýcarsko.

Svobodná Ves

V polovině cesty mezi Lukovskem a Úštěkem je ještě další, dříve prý významná obec, dneska rekreační osada, Svobodná Ves. Pár chaloupek kolem cesty.

V roce 1820 měla ves 15 domů a 81 obyvatel.

Svobodná ves v r. 1869-1910 pod názvem Freidorf osada obce Lukov v okr. Litoměřice, v r. 1921-1950 osada obce Lukov v okr. Litoměřice, v dalších letech se jako osada neuvádí (součást obce Úštěk v okr. Litoměřice)