Info kokořínsko-2

23.06.2013 12:37

VYSOKÁ
Je prvně zmíněna r. 1227). Na návsi je barokní kostel sv. Václava z let 1752-1754 podle projektu Anselma Luraga, fara z r. 1725.
Na kraji obce je evangelický toleranční kostel z r. 1786 s empírovou farou. Na evangelickém hřbitově hrobka rodiny Kučerovy od Josefa Gočára z r. 1909 s Mařatkovou sochou Inteligence
BOSYNĚ
Prvními doloženými majiteli obce jsou v datu první zmínky udáváni vladykové z Bosyně. Počátkem 15 století se zde zapisoval rod Homutů, kteří kolem roku 1572 prodali ves i s tvrzí Kaplířům ze Sulevic a ti část vsi prodávají Pětipeským z Chyš.
Zdejší židovský hřbitov se nachází severně od obce a zvolna splývá s lesem.
V obci je výklenková kaplička a zajimavé roubenky.

HARASOV
Hrad spatříte na příkré skále nad údolím Pšovky, který leží mimo značenou cestu. Dochovány jsou ve skále vytesané sklepy, které později upravovali místní mlynáři. Ve skalní stěně pod hradem je vytesán reliéf Krista. Dnes jsou zbytky hradu předělány na kuriózní rekreační obydlí s balkonem. Nejsou přístupny veřejnosti.

ŠTAMPACH

Mlýn bez funkčního vodního motoru
Do krajiny nádherně zasazený mlýn, obklopený skalnatým údolím, má velice dlouhou historii a kvůli tzv. skalnímu mlýnu ho obestírá nejedno tajemství. Krajinný ráz dokreslují dva rybníky, z nichž jeden po dlouhých letech znovu obnovili.
Zbytky bývalého skalního mlýna Štampach se nacházejí na červené turistické značce v údolí Pšovky asi 1,5 km severozápadním směrem od obce Střemy.
Současný skalní mlýn měl svého středověkého předchůdce. Ve druhé polovině 16. století vlastnili obec Střemy a patrně tak i mlýn Štampachové. V pískovcové stěně na ostrohu jsou vytesány dvě vzájemně propojené místnosti s pozůstatky topeniště. Vlastní mlýnice byla přitesána ke skalní stěně. Mlýn byl opuštěn pravděpodobně po vzniku nového zděného barokního mlýna na opačné straně hráze rybníka nejpozději v 18. století.

LHOTKA
Obec prvně zmíněna r. 1318.
Zajímavost představují skalní obydlí vytesaná v pískovcových skalách, zachován jeden skalní byt obývaný ještě v 80. letech 20. stol., nyní v péči regionálního muzea v Mělníku, uvnitř stálá expozice pův. zařízení, zemědělského náčiní a místních archeologických nálezů, zároveň základna pro dětský turistický oddíl.
V místní části Hleďsebe býv. vodní mlýn na říčce Pšovce.