info Kandík

31.03.2019 08:01

Kandík psí zub (Erythronium dens-canis) je liliovitá rostlina s růžovofialovým květem, barvou i tvarem připomínajícím květ bramboříku. Kvete velmi brzy na jaře, hned s prvními podléškami. Kvetoucí rostliny mají dva sivě zelené skvrnité kožovité listy. Kandík psí zub nese jméno podle bledé cibulky ve tvaru psího špičáku.

Původ kandíku na Medníku není dodnes zcela jasný. Často uváděnou verzí je vysazení druhu mnichy strahovského kláštera. Kandík psí zub roste na Medníku především v části území zvané V jámách, kde se dříve těžilo zlato. Místní populace čítá několikset jedinců. Tolik je informace na internetu, ale skutečnost je asi jiná.

Vytrvalá bylina z čeledi liliovitých (Liliaceae) vysoká 10-20 cm; z protáhlé cibulky tvaru špičáku šelmy, která dala rostlině jméno, vyrůstá u sterilních rostlin jeden, u kvetoucích obvykle dva vejčitě eliptické, nachově skvrnité listy; mezi nimi vyrůstá přímá bezlistá načervenalá lodyha nesoucí jediný, poměrně velký nící květ se šesti růžovými okvětními lístky, které jsou za plného květu nazpět (tedy vzhůru) ohrnuté (podobně jako u známého, doma v květináčích často pěstovaného bramboříku, se kterým se ostatně shoduje i barvou – příbuzné si však tyto rostliny naprosto nejsou.

 Kvete brzy zjara, v březnu a dubnu, ještě před olistěním stromů, pod kterými vyrůstá. Roste ve světlých listnatých lesích – květnatých bučinách a dubohabřinách, často na vápenci; domovem je v jižní Evropě, do střední Evropy zasahuje jen několika ojedinělými lokalitami. Jediná naše lokalita, u které by bylo možno uvažovat o přirozeném výskytu (další známá lokalita – zámecký park ve východočeském Letohradu – pochází nepochybně z výsadby) je vrch Medník na břehu Sázavy nedaleko jejího soutoku s Vltavou.