Info Jílové

22.08.2013 09:45

Jílové u Prahy
Město se nachází na jižním okraji Prahy, v malebné krajině dolního Posázaví.
První písemná datovaná zpráva o Jílovém je z roku 1326. Sláva Jílového je nepochybně spjata se zlatem. A to jak v době keltské, tak i v čase prvních Přemyslovců, o čemž svědčí řada pověstí. V jednom  z proroctví kněžny Libuše se praví: "Vrch vidím Jílový, je zlata plný..."
K nejstarším domům ve městě patři kostel sv. Vojtěcha, dům Mince, radnice a kostel Božího těla. Kostel sv. Vojtěcha byl založený ve 30. letech 13. století.
Dům Mince je kamenná stavba z 1. poloviny 14. století. Do roku 1420 v něm bylo sídlo horního úřadu.Dnes je dům Mince sídlem muzea.Je zde expozice trampingu, zlata a regionu. Museum - bývalý Dům Mince patří mezi čtyři nejstarší budovy v obci. Bylo od tud řízeno dolování a odevzdávaly se zde daně formou zlata. Mezi majitele se řadí také alchymista císaře Rudolfa II. Eduard Kelly.
K dominantním stavbám náměstí patří radnice. Podoby, v níž se nachází dnes, nabyla v roce 1724, ale její počátky sahají rovněž do 14. století, kdy byla rychtou městského rychtáře.
Jižně v části Žampach žulový železniční most přes rokli Kocour o 7 obloucích a výšce 42 m,je stavěn do oblouku z r. 1900.
Vyhlídka Pepř
Okolí vrchu Pepře je zajímavé nejen jako produktivní  zlatonosné území , ale i z hlediska přírodovědného a krajinného. Výhled jižním směrem na Středočeskou pahorkatinu od Blaníku přes vrchy kolem Votic až po Chlum a Neštětickou horu u Neveklova.
Z opačné strany kopce je výhled na Brdy. Na vrcholu pepře je vodárenské zařízení a telekomunikační věž. V roce 2008 byla zpřístupněna  30 m vysoká rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 21 m, která při dobré viditelnosti umožní vidět i vzdálené objekty (Říp, Ještěd, Blaník).
Štola sv. Josefa
V rokli v Dolním Studeném štola sv. Josefa, doložena r. 1718, v délce 200 m přístupná v rámci muzea.Od r. 2008 zpřístupněna též štola v Halířích východně od města. Studenský potok kříží druhé historicky nejvíce dobývané Kocourské žilné pásmo. Jedna z mnoha starých důlních prací - štola Josef - je od roku 2002 muzeem zpřístupněna. V roce 2008 byla asi 100 m směrem po cestě dolů otevřena št. sv. A. Paduánského.   V okolí štoly Josef je celá řada historicky významných hornických prací, např ústí Starokocourské štoly.