Info EHD Ltm

14.09.2014 23:04

Blumentrittova a Rizalova bašta Litoměřice

Blumentrittova a Rizalova bašta je součástí městského opevnění. Bašta prošla složitým historickým vývojem. Po funkčním zániku hradeb a jejich postupné likvidaci od počátku 19.století byla dlouhodobě neudržována. K zásadní obnově došlo až v roce 1996 v rámci celkové rekontrukce hradeb, jichž se do dnešních dnů zachovalo v Litoměřicích 1800 m. V baště je otevřena stálá expozice významného litoměřického pedagoga a badatele Ferdinanda Blumentritta a filipínského národního hrdiny José Rizala, po nichž byla současně bašta pojmenována. V roce 2013 jsme vzpomínali výročí 100 let od úmrtí F. Blumentritta.

Kostel sv. Jakuba Litoměřice

Bývalý dominikánský kostel sv. Jakuba, připomínaný k roku 1233 jako kostel minoritský, od r. 1788 dominikánský - pozdně barokní z doby okolo 1730, připisován Octaviu Broggiovi, svěcen v r. 1750.

Kostel Všech svatých Litoměřice

Děkanský kostel Všech svatých a městská věž - poprvé dobovými prameny připomínány k r. 1235. Před pol. 14. stol. tvořil součást městského opevnění. Dnešní podélná stavba bazilikálního typu s trojbokým závěrem je výsledkem celkové barokizace z let 1717-29

Dům Pod Kalichem Litoměřice

Renesanční dům vybudovaný na dvou gotických parcelách v letech 1570-80. Stavbu zahájil stavitel italského původu A. Balli pro měšťanskou rodinu Mrázů z Milešovky, jejichž erb je vytesán na vstupním portálu a vymalován ve dvorním traktu. Dnes sídlo městského úřadu.

Divadlo Karla Hynka Máchy Litoměřice

Patří mezi jedno z nejstarších městských divadel v Čechách. Vzniklo r. 1822 přestavbou starší hospodářské budovy. Autorem stavby je J. Gaube. Parkánové průčelí je členěno slepými arkádami a pásovou rustikou. Boční přístavby jsou z konce 19. stol. V letech 1968-91 zde probíhala rekonstrukce.

Dům Na Vikárce Litoměřice

Empírový dům, který byl postaven na přelomu 18. a 19. století, ve kterém žil jeden z největších českých básníků Karel Hynek Mácha a dne 6. 11. 1836 také zemřel. Zpřístupněna Máchova světnička, kde je expozice jeho díla. V minulém století přistavěno křídlo, kde je vybudována vinárna Vikárka.

Katedrála sv. Štěpána Litoměřice

Původně románská bazilika, připomínaná k roku 1057, byla goticky přestavěna ve 2. pol. 14. století. V letech 1662-63 byla původní stavba zbořena a bezprostředně v letech 1663-70 postavena dnešní katedrála. Hlavního stavitele neznáme, dokončena Dominikem Orsim.

Kostel sv. Václava Litoměřice

Barokní stavba na místě gotického kostela, postavena nákladem města v letech 1714-16 O. Broggiem, jako dík za přestálou morovou nákazu. Centrální dispozice s přiřazeným polygonálním presbytářem je završena válcovým nástavcem s kopulí a lucernou.

Státní oblastní archiv v Litoměřicích

První písemné zmínky o bývalém dominikánském klášteře se vztahují k roku 1262. Z gotické etapy výstavby kláštera se dodnes zachovala řada reliktů - jedná se zejména o vnitřní dvůr s arkádami, portálky, nálezy gotických maleb apod. Významné jsou i pozdější stavební etapy vážící se k barokním a klasicistním adaptacím. Právě klasicistní úprava z počátku 19.století dala objektu téměř současnou podobu.

Kostel sv. Vojtěcha Litoměřice

Barokní kostel byl v letech 1698-1703 vystavěn O. Broggiem. Podélná jednolodní stavba s odsazeným a pravoúhle uzavřeným presbytářem má dvojdílné průčelí, které je členěno mělkým rizalitem s vysokými pilastry.

Hrad Litoměřice

Bývalý královský hrad vznikl zřejmě již ve 2.polovině 13.století. První písemné zmínky jsou z doby vlády Karla IV, který zde i několikrát pobýval. Při rekonstrukci objektu v letech 2007-2011 byla objevena původní městská brána a gotická kaple. Nyní je zde nově otevřena expozice českého vinařství.

Kino Máj Litoměřice

O vybudování kamenného kina usiloval od roku 1909 p. Mayer, v roce 1910 vzniká kino pod tehdejším názvem Theatre Elektra, v letech 1918 – 1920 dostavba kina, v roce 1945 dostalo kino nový název Máj. Rok 1968 znamenal pro kino velký průlom, jak po technické stránce projekce, tak kvůli rozsáhlé rekonstrukci, během které se změnila orientace sálu do dnešní podoby

Kostel Nejsvětější Trojice v Zahořanech

Jeden z prvních barokních kostelů v Severních Čechách dal vystavět vojevůdce Jan de la Crone na paměť zázračné záchrany císařského vojska před Švédy. Dostavěn roku 1657 stavitelem italského původu B. Spinetou. Vnitřek kostela je bohatě zdoben freskami a štukovými ornamenty, které se zachovaly do současnosti.

Kostel je umístěn na návrší nad obcí Zahořany, v sousedství Křešic (6 km východně od Litoměřic). Na první pohled upoutá neobvyklým řešením, kdy zvonice je postavena odděleně od kostelní lodě.