Info DolniZalezly

11.02.2015 22:25

Dolní Zálezly
Obec na terasách nad Labem prvně doložena r. 1057, proslavila se pěstováním vinné révy a ovoce, od konce 19. stol. vyhledávané letovisko.
V horní části návsi kaple sv. Anny z r. 1780.
Barokní socha Ecce homo a socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1779.
Technickou památku představuje nádražní budova z r. 1850, dílo železničního stavitele Aloise Negrelliho (1799-1858).
Památný dub ve stáří asi 350 let.
Moravanský vodopád
Nachází se v nadmořské výšce 260 až 266 m v horní části Mlýnského dolu, do kterého padá tok Moravanského potoka, skrze čedičové těleso lávového proudu.
Vodopád tvoří dva stupně, mezi nimiž se tok stáčí doleva. Horní stupeň má výšku 4,5 m a dolní 1,5 m.
Mlynářův kámen - vyhlídka Mlynářův kříž
Na čedičové skále vyčnívající ze svahu Dubického kopce, vysoko nad údolím Labe, je vyhlídka Mlynářův kámen.Místu se říkávalo někdy i Hláska, nejspíše protože zde bývalo pravěké signalizační místo.
Kříž byl postaven na památku hrdinů I. světové války. Připomíná to černá deska s německou básní upevněná na skále pod křížem.
Báseň: Mír, miluj nádhernou přírodu, miluj jejího stvořitele, miluj svého bližního, jako sebe samého (1914–1918 hrdinům vlasti).
Na dohled odsud je Porta Bohemica – Brána Čech.
Dubický kostelík
Původně luteránský kostel sv. Barbory byl postaven roku 1579 Jindřichem Kaučem z Kauče na místě, kde dříve stála kaple rytíře z Kamýka. V roce 1643 byl pobořen a znovu přestavován, naposledy roku 1820. V průčelí je nika se sochou sv. Barbory ze 17. století. Vnitřní zařízení kostelíku je pozdně gotické a barokní. Objekt je státem chráněnou kulturní památkou. Od kostela sv. Barbory je nádherný výhled do údolí Labe na protilehlý vrch Deblík-459m a Varhošť.
V r.1643 byl zbourán, znovu stavěn a naposledy byl přestavován v r.1820.V průčelí kostela se nachází v nice socha sv.Barbory ze 17.století.Vnitřek kostela je pozdně gotický a částečně barokní.
Ve východním průčelí věže se nachází bohatě zdobený zvon z roku 1595 od Brikcího z Cimperka.
Na kůru jsou umístěny varhany, které byly v roce     opraveny a jsou opět funkční. Oprava byla zaplacena z dlouhodobé sbírky návštěvníků a výtěžků koncertů Dubicko-moravanského pěveckého sboru.
Doerellova vyhlídka  (364 m.n.m.)
(Výsluní) byla pojmenována po malíři Ernstu Gustavu Doerellovi, který z tohoto místa zobrazoval romantický výhled na České středohoří. Z Doerellovy vyhlídky je překrásný výhled do údolí Labe, které je nazýváno Branou Čech (Porta Bohemica).
Výhled na Deblík, ale i na Libochovany, Plešivec, Kamýk, Kalvárii, Lovoš a Dubice.
Rozhledna Radejčín
Nadmořská výška: cca 370m
Celková výška: 30m
Výška vyhlídkové plošiny: 20m
Počet schodů: 97
Rozhledna je součástí vysílače mobilního operátora Vodafone, byla dokončena koncem roku 2009.
Z rozhledny je kruhový výhled na vrcholy Českého středohoří – Vrkoč, Vaňovský vrch, Varhošť, Deblík, Trabice, Plešivec, Strážiště, Radobýl, Milešovka, lze spatřit i Říp či zříceninu hradu Kamýk, na severozápadě pak hřeben Krušných hor.