Info Cinibulkova stezka

19.08.2013 21:04

Stezka je pojmenována po Josefu Bedřichu Cinibulkovi (1876–1944), učiteli ze Mšena a propagátorovi turistiky na Kokořínsku. Trasa Cinibulkovy stezky vede zpočátku po silnici, ale po vstupu do skalního města se její charakter zásadně změní – trasa zde pak velmi často stoupá a klesá, protahuje se úzkými mezerami mezi skalními bloky nebo vede po obnažených kořenech stromů či křivolakých schůdcích. Problematické je zejména skalní Bludiště (poblíž hájovny Na Rovinách), zvláště místo, kde je nutno vyšplhat asi pět metrů za pomoci řetězu po příkrých vytesaných stupních. Bludiště nicméně nabízí nejsilnější zážitek z celé trasy.
V Romanově nebudeme litovat krátké odbočky po neznačené cestě, na níž ale nelze zabloudit - z dálky viditelná kostelní věž nás přivede k bývalé novoklasicistní kapli z roku 1890. Na tomto místě stál kdysi zámek, letní sídlo pánů a vrchnosti ze Mšena, v jehož blízkosti byla postavena kaple zasvěcená sv. Romanovi. Zámek tu už není, i kaple od 19. století postupně chátrala, ale zachránila ji přestavba na rekreační objekt. Církevní původ stavby je stále patrný, proto "kostelochalupa" tolik přitahuje zájem kolemjdoucích.

Prolezovačky - Výduti v pískovcích pod Romanovem. Dutiny jsou spojeny úzkými průlezy, kde si užijí zejména děti.
Obraznice - Též se jí říká jeskyně Máří Magdalény. Je to nevelká umělá jeskyně v rokli pod Romanovem. Za třicetileté války zde byla skrýš cenných předmětů a obrazů z panského sídla a kaple v Romanově.
Vyhlídky - dnes už poněkud zarostlé lesem, ale i tak krásné rozhledy do kraje.
Bludiště - Je tvořeno skalními soutěskami a komíny v kvádrových pískovcích. V jeho blízkosti se nachází skalní útvar Tutanchamón.
Průsečná skála - Hluboká vozová cesta vytesaná v pískovcovém masivu. Byla používaná snad i Švédy za třicetileté války.
Obří hlava a Žába - Pískovcové pozoruhodně tvarované útvary.
- Vysoká skála, specialita pro "skálolezce".