Horská trasa sedmi statečných přes Ještědský hřbet

14.09.2017 21:12

text Vašek Červinka :

13. 9. 2017 - Křižany - Výpřež - Ještěd - Pláně - Rašovka - Javorník - Obři sud - Hodkovice n. M.  - vedl. V. Červinka  (21,5 km, 7účast.)
Je zasmušilé ráno. Z pod mraků vykukuje vycházející slunce. Během jízdy vlakem se raní čas mění. Mraky pohltily sluneční svit, začíná foukat a později, kdy se blížíme do Křižan, i prší. Na začátku naší cesty je poměrně klid, prvním stoupáním se zahřejeme na provozní teplotu. Tam, kde by měl být Ještěd je mlha. 

Informace o zastaveník na trase: Info trasa

Začíná pěkně foukat. Déšť si chce také trochu užít. Nevadí, jdeme lesem. Houby provokují ke sběru. Mnozí se neubrání a plní své papírové tašky. Blížíme se k vrcholu hory. Dobře slyšíme hukot větru opírající se o stavbu vysílače. Samotná stavba se vynoří z mlhy až na poslední chvíli. Vstupujeme do příjemného prostředí. Odpočinek, razítka. Po krátké pauze  pokračujeme v našem putování. Řádný odpočinek s polévkou a pivem dáme až překročím 15-tý poledník v chatě KČT  Na Pláních. 

Další cesta kolem restaurace  U Šámalů, kde je otevřeno jen ve dnech pracovního volna. Nevadí, zato je zde velký kamenný stůl, pro různé obřady, posvěcený litoměřickým biskupem monsignorem Baxantem. Pokračujeme kolem Rašovky (zavřená restaurace a rozhledna, otevírají až v 17. hodin) na Javorník, kde stojí Obří sud. Novostavba tvaru sudu s restaurací. Perfekt. Dáme pivečko a kávu. Je to prakticky koncový bod naší cesty. Blížíme se k Hodkovicím. cestou hledáme ještě jedem kamenný stůl. V Záskalí končíme naší cestu.  Domů přijíždíme večer, ale uspokojeni.