Hlízov-Nové Dvory-Kačina-Svatý Mikuláš-Starý Kolín

30.03.2017 08:45

Ve středu 29. 03. 2017 jsem nejel na výlet s Martou Br. na kokořínsko, ale naplánoval jsem trasu poblíž Kutné Hory. 

Ráno jsme vyjeli v počtu čtyř turistů a to brzo ráno. Jeli jsme rychlíkem, který jede z Litoměřic město v 7:03 hod a ze Štětí v 7:20 hod. Spojení do cílové stanice Hlízov je sice narušeno tím, že v Kolíně se musí čekat asi 1 hod a 20 min.

To jsme využili procházkou města. A pak v 10:05 hod jsme odjeli do Hlízova. Tam jsme se vydali do středu obce na obecní úřad a Hlízovský zámek. Ten je v soukromých rukou a nepřístupný. Část prostoru dříve patřícího k zámku koupil nějaký Holanďan, který celkem obstojně s námi komunikoval česky. Tak že v sousedství bývalého zámku má svou firmu a jak nám řekl, má v plánu tam zbudovat i soukromý pivovar (s pivem holandského typu).

Historie Hlízova : Hlízov do r.1914

Po rozloučení jsme pokračovali po silničce kolem objektu dané firmy do obce Nové Dvory. Překročili jsme potok zvaný „Klejnárka“ a po hlavní silnici jsme došli k zámku Nové Dvory.  Se zámkem, v kterém je umístěna škola, je kostel z r. 1686, spojen patrovou toskánskou arkádovou chodbou. V obci jsou dvě restaurace a byly otevřeny. Mi jsme zašli do „Zámecké“, ale do sousední „U Hájků“ chodilo více lidí a možná tam měli i lepší pivo.

Informace : Nové Dvory

Dál jsme pokračovali kolem Dominikánského kláštera po ČTZ přes oboru k zámku Kačina. Ten sice v tuto dobu byl ještě zavřený, ale již se připravoval na sezónu. Je to jeden z nejkrásnějších empírových zámků.

Po červené turistické značce jsme pak pokračovali přes Sv. Mikuláše a Sv. Kateřinu, kde v každé obci bylo něco zajímavého. Z Kateřiny to do cíle Starý Kolín bylo již jenom tři kilometry. Od tam tud jsme odjížděli přes Kolín-Poděbrady-Lysou n/L v 15:10 hod domů.

Celkem jsme ušli asi 16 km a počasí nám celý den přálo. Sice v některé části otevřené krajiny foukal velmi silný vítr, ale celý den bylo v podstatě slunečno s občasnými mráčky.Jediná věc která nám v dané oblasti dost vadila, protože na to nejme zvyklí, a to byly přelety vojenských stihaček z nedalekého letiště v Čáslavi.