Hlavatice

14.08.2019 20:03
Skála Hlavatice má výšku přesahující 12 metrů a plocha skály, upravená pro potřeby výstupu betonem a dvěma tesanými schody, leží v nadmořské výšce 380 metrů nad mořem. Na vyhlídku vede železné točité schodiště zabezpečené zábradlím se 36 stupni z pochozího plechu. K vyhlídce se dostaneme pěšky poměrně pohodlně stoupáním po červené značce (Zlaté stezce Českého ráje) od železniční zastávky Turnov město. Cesta stoupá po schodišti skrz chatovou osadu a domky místní části Mašov a dále pěšinou kolem Penzionu pod Hlavaticí asi 2 km až k úpatí skály. Od vyhlídky Hlavatice také pokračuje populární a pohodová hřebenová cesta po Hruboskalských vyhlídkách, přes hrad Valdštejn, až k zámku Hrubá Skála. 
Skála Hlavatice
má výšku přesahující 12 metrů a plocha skály, upravená pro potřeby výstupu betonem a dvěma tesanými schody, leží v nadmořské výšce 380 metrů nad mořem. Na vyhlídku vede železné točité schodiště zabezpečené zábradlím se 36 stupni z pochozího plechu. K vyhlídce se dostaneme pěšky poměrně pohodlně stoupáním po červené značce (Zlaté stezce Českého ráje) od železniční zastávky Turnov město. Cesta stoupá po schodišti skrz chatovou osadu a domky místní části Mašov a dále pěšinou kolem Penzionu pod Hlavaticí asi 2 km až k úpatí skály. Od vyhlídky Hlavatice také pokračuje populární a pohodová hřebenová cesta po Hruboskalských vyhlídkách, přes hrad Valdštejn, až k zámku Hrubá Skála. 
 
Z jejího vrcholu je hezký výhled na okolní krajinu - Turnov, Kozákovský hřeben, Ještědský hřeben, Jizerské hory, Bezděz a Ralsko. Pro lepší orientaci je vyhlídka opatřena orientační tabulí.