Historie Kalicha

02.04.2016 08:03
Kalich a husité
Na místě původní tvrze si po jejím dobití v roce 1421 nechal Jan Žižka z Trocnova postavit hrad, který pojmenoval Kalich a podle kterého si také dal další přízvisko. 
Vstup do hradu byl chráněn dvěmi branami a okrouhlou veží, která spolu s hradbou kryla přístup do hradu proti mírnějšímu svahu. 
Se stavbou hradu se začalo kolem roku 1421. Ta probíhala ve spěchu, protože husité museli čelit útokům ze Saska a nepřátelským akcím Zikmunda z Vartemberka. Zdejší posádce velel pravděpodobně Žižkův bratr Jaroslav. 
Po smrti Jana Žižky v roce 1924 zůstal Kalich v držení husitů. Změnu nepřinesla ani prohraná bitva u Lipan. Hrad Kalich měl být podobně jako hrad Falkenberk na rozkaz císaře Zikmunda rozbořen, aby se nestal sídlem loupežníků. Nestalo se tak a koncem XV. století vystřídalo hrad několik majitelů, mimo jiných Vilém z Ilburka. Zprávy o hradu zmizely v XVI. století v souvislosti se ztrátou významu jeho další existence.
 
Poklad pod Čertovým kamenem
Na temeni Kalicha spočívá veliký znělcový balvan, o němž lid bájí, že jej tam přinesl čert. Pod balvanem je prý skrýše, v níž je uložen veliký poklad. Čas od času přiletí sem čert, odvalí balvan, vyjme ze skrýše pokladnici a usednuv na balvan počne si peníze počítati. 
Komu by se podařilo v tuto chvíli čerta překvapiti, zmocnil by se lehce jeho pokladu. Čert však prchne jen před tím člověkem, který vyběhne od paty hory vzhůru k balvanu jediným dechem. 
Balvanem pohnouti možno je toliko jednou v roce - na Květnou neděli, když čte kněz pašije v třebušínském kostele u oltáře. Musí to býti člověk bez hříchů, neboť jenom nevinnému se balvan nadlehčí a pohne se s místa. 
Poněvadž se dosud nenašel nikdo, kdo by neměl hříchů, a nikdo jedním dechem vzhůru nevyběhl, odpočívá poklad stále ještě pod Čertovým kamenem a čert se oň nijak nestrachuje. 
 

Odkaz na historii : Žižka, Kalich a pověsti.