Duchcov-Casanova-Osek

19.09.2014 07:29

Ve středu 17. Září se vydala skupina 23 turistů do Duchcova a Oseka. Ráno jsme mi ze Štětí vyjížděli v 8:04 hod po trase Lysá n/L – Ústí n/L západ. Ostatní z Litoměřic jeli přes Lovosice a Ústí n/L hlavní. Sešli jsme se ve vlaku do Duchcova.

Info Duchcov

Po příjezdu nám Honza Mašek podal informaci o tom, kudy půjdeme a co uvidíme. Pak jsme se vydali z nádraží do města. Je to asi něco přes 2 km. Ve městě jsme prošli kolem kostelů a rybníku Barbora až na náměstí a k zámku.

Giacoma Casanova

Nejdříve jsme vstoupili po slavnostním schodišti a pak jsme si  prohlídli Valdštejnské muzeum v severním křídle zámku. Součástí této trasy je slavnostní schodiště, předsálí, chodby s expozicí grafiky 17. a 18. století a nově instalovanými loveckými trofejemi, Valdštejnské muzeum (Vojenská zbrojnice, Lovecký kabinet, Kabinet porcelánu a fajánse, Kabinet kuriozit, Hudební salonek. Druhou částí prohlídkové trasy je tzv. Biliárové křídlo,které se současně opravuje a prošli jsme jen část. Slavný svůdník a světoběžník měl zde svůj služební byt coby společník a knihovník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna, zakladatele zmiňovaného zámeckého muzea. Prohlédli jsme si pokoje Casanovy, který na zámku prožil posledních třináct let svého života. Bývalý hřbitov u sv. Barbory je i pravděpodobně místem posledního odpočinku Giacoma Casanovy.

 

Po prohlídce jsme procházeli zámeckým parkem a vydali se směrem Osek po MTZ. Do Oseka jsme to zkrátili podél Oseckého potoka.

V Oseku někteří šli na prohlídku Cisteriackého kláštera a ostatní se různě rozptýlili po městě a na občerstvení. Nakonec jsme se většina sešli a odebrali se na vlakové nádraží, vzdálené asi 2 km z Oseka. V počtu 16 turistů jsme odjížděli domů v 15:27 hod. Celkem jsme našlapali 12 km.

 

Odkaz na fotogalerii :