Dubičná-Konojedy-Kravaře 05.04.2017

05.04.2017 20:27

Po včerejším deštivém dni se dnes 5. dubna 2017 počasí velmi umoudřilo a bylo i trochu slunečno. Mi jsme se dnešní den vydali na krátký, ale velmi zajímavý výlet do Konojed.

Ráno jsme z Litoměřic město odjížděli do zastávky Dubičná a spolu s námi jelo i pár turistek do Zákup. Po příjezdu jsme jako vždy byli informováni o trase a o organizačních věcech KČT Litoměřice. Celkem nás přijelo 67 turistů a v tom počtu s námi šel nejstarší turista ve věku kolem 90 let a zároveň byla s námi sice nesená, ale nejmladší turistka – moje pravnučka ve věku necelého 1 roku. Samozřejmě nesmím, zapomenou na věrnou psí turistku „Sašenku“.

Do Konojed jsme odbočili na konci Dubičné kolem zemědělských budov směrem k lesu a pak dále lesní cestou kolem zdi zámeckého parku. Došli jsme nad zámek k odbočce na Konojedské bochníky. Tam jsme posvačili a pomalu se přesouvali dolu ke vchodu ke kostelu. Tam jsme měli přislíbenou prohlídku. Tak asi po půl jedenácté jsme se nahrnuli do krásně opraveného kostela. Tuto hodnotu jistě ocení ten, kdo v minulých letech tento kostel navštívil a viděl, v jakém dezolátním stavu byl.

Po prohlídce jsme se většina vydali kolem hřbitova po státní silnice do obce Kravaře v Čechách. Tam jsme byli nahlášeni na občerstvení v restauraci „U Doušů“.

Celá trasa až na nádraží byla dlouhá 7 km. Několik turistů zůstalo v Kravařích na prohlídku, ale většina odjížděla v 12:55 hod domů.

Převzatý text od Míli Rajchla :

Dnešního ,jarního dne,jsme už po několikáté navštívili Konojedy zámek....nebo klášter ???? s přilehlým kostelem. Oba objekty koupil jistý podnikatel z Prahy a dostal na záchranu finanční dotaci.Sláva mu,aby se to nezřítilo.Turisti LT ten pokrok znají už někoklik let.Jde to pomalu ale jistě k obnově kultůrní památky našich předků.Dojeli jsme do zastávky ČD Dubičná a bylo nás 67 lidiček + jedna miniatůrní psí slečna 5let Sáša.Ušla to OK (:-)))) .A také jedno mimčo 8 měsíců a 7 kilčo...obdiv její mamince ,že to fyzicky zvládala v předu ve vaku na prsou.Z Dubičné kousek po asfaltu a potom polňačkou a na tzv.chleby....výtok bývalé sopky kde jsem se vyfotili a potom kolem kamenné zdi zámku směr na prohlédku kostela.Kostel je již odsvěcen a asi se tam konají koncerty ,protože v malé místnosti co jsem nakounul byl mixsážní pult na obsluhu hudby.Něco o tom vím...jsem kdysi hrál bigbít (:-))). Střecha kostela a vnitřek je už OK.Sláva Jindrovi,že to dohodnul,umožnění vstupu.Akorát tam zbývají restaurační práce na obrazech a asi ???umístění varhan.To bude drahé !!!! Od informátora jsem se na můj dotaz dozvěděl....krypty na chodbě v aule kostela si církev zakázala otevřít,takže se neví kolik je tam pohřbených v rakvích církevních hodnostářů.A potom směr Kravaře na občersvení v restauraci u Doušů.Měli jsme na to málo času...třičtvrtě hodiny ,protože vlak ze stanice Kravaře jede jenom každé dvě hodiny.Ale zvládli jsem to.Akorát pár pivních skautů si poseděli další dvě hoďky. (:-))))