Dubá-Vrchovany-Starý Bbernštejn-Staré Splavy

25.08.2016 14:15

Ve středu 24. 8. 2016 naplánoval Vašek Červinka trasu z obce Dubá na Českolipsku, přes Vrchovany a Starý Bernštejn na vrcholu kopce „Berkovský vrch“ - 480 m n. m. do Starých Splavů.

Ráno jsme se sešli ve vlaku z Litoměřic v 7:31 hod, kde většina jela až na Mělník. Já a Věrka K. jsme vystoupili v Liběchově s tím, že stihneme autobus do Dubé v 8:09 hod. Jenže vzhledem ke zpoždění autobusu již v Mělníku, tak i většina turistů ho stihla a tím jsme se zase skoro celá skupina sešli.

Do Dubé jsme přijeli asi s 15 min zpožděním, ale hlavně jsme časově měli náskok. Tím nám zbylo dost času na prohlídku kostela a návštěvu informačního centra.

Pak jsme již vyrazili na trasu a to kolem hlavní silnice na Č. Lípu a před hřištěm, kolem hřbitova jsme vyšli směrem k bývalému Malému mlýnku na vodním toku – Liběchovka. Dál to již bylo střídavě do kopce, kdy jsme po napojení se na ŽTZ odbočili ke kapli Sv. Barbory. Od této chvíle jsme již pokračovali skoro nepřetržitě po ŽTZ  . Nejdříve jsme zašli ve Vrchovanech na občerstvení a teprve pak jsme vystoupali ke Starému Bernštejnu. Zřícenina je v soukromích rukou a nikdo nebyl přítomen a tak jsme se jenom rozhlédli ze dvou vyhlídek, do okolní krajiny.

Po trase jsem s Ivankou též vystoupal na dvouvrší Šedina – 473 m n. m. Pod tímto vrcholem je směrem na západ krásná vyhlídka. Tam byl odpočinek a svačinka. Cestou lesem jsme ani nepoznali dost vysoké teploty přes poledne, a to tím, že trasa byla skoro neustále lesem.  Při procházení Selskou roklí, ale též Černou roklí anebo Uhlířovým dolem jsme nacházeli houby.

Do obce Staré Splavy jsme došli po půl třetí a tak jsme mohli navštívit některou restauraci v místě. Já jsem se vydal do osvědčené a již známe restaurace "Na rybníčku". Vlak nám domů přes Č. Lípu odjížděl v 16:02 hod.

Ušli jsme asi 16,5 km, i když někdo měl trochu víc, ale na nikom to nebylo znát. Domů jsme odjížděli v dobré náladě a plni pěkných dojmů.

Odkaz na :